Търси в сайта...

9 неща, които се случват с тялото, когато гледаме в телефона по цял ден

Ако поискате от някой в наши дни да назове едно нещо, без което не може да живее, неминуемо в челната тройка ще попадне любимият смартфон, пише manager.bg. Замисляли ли сте се обаче какво наистина се случва, ако цял ден се взирате в дисплея? Ето девет неща, които се случват с тялото ви, докато гледате цял ден в телефона си.
 
Напрежение в окото
Прекомерната употреба на цифрови устройства и взирането в екраните могат да причинят напрежение в окото. Симптомите могат да включват замъглено виждане, червени, уморени или сухи очи, както и системно главоболие. Това напрежение се появява, защото нашите устройства излъчват ниски нива на вредна синя светлина, което променя начина, по който зениците на очите реагират на светлината. Това води специфична чувствителност към светлината и напрежение около и зад очите. Ако искате да се концентрирате върху определен екран за дълго време, опитайте да изпълните правилото 20/20/20: почивка на всеки 20 минути, за 20 секунди, и да се гледа нещо, което е на 20 см разстояние.
 
Болки в областта на шията и рамената
 Независимо дали си пишете с приятели във Фейбук или се смеете на очарователен видеоклип на котка в Ютюб, използването на мобилни телефони обикновено води до това, че сте прегърбени, което може да предизвика болка около врата, раменете или шията. Накланяйки се напред, вие държите главата си в неудобни позиции за продължителни периоди от време. Изследванията показват, че всеки насочен сантиметър от главата напред удвоявате натоварването върху тези мускули.
 
По-ниски нива на кислород
Освен болката в областта на врата и рамото, непрекъснатото взиране в телефона може да доведе до други рискове за здравето, включително намаляване на кислорода в мозъка. Според лекари, седенето в позиция "гледам си смартфона" затруднява способността на белите дробове да се разширяват. Вдишването на по-малко кислород означава, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпрати повече кръв, съдържаща кислород в тялото, включително и в мозъка.
 
Травми на китката
Ако текстовото съобщение е любимото ви средство за комуникация, то внимавайте следващия път, когато получите известие, за натиска, който оказвате върху китката си. Травмите на китката и дланите често са резултат от прекомерна употреба на мобилни телефони. Болка, дискомфорт или изтръпване в палеца са само част от болките, които възникват в резултат на прекомерната употреба поради непрекъснато писане.
 
Безпокойство
В допълнение към отрицателното въздействие върху нашите тела, непрекъснато гледане на нашите телефони може да повлияе и на нашето психично здраве. Отделяте много време в дигиталния свят и не разполагате с достатъчно време в реалния свят. Тъй като непрекъснато натоварвате ума си със страховити новини и вредно съдържание, това задълбочава и изкарва на преден план вашата несигурност. Ако правите това девет часа на ден средно, 365 дни в годината, умът ви ще блокира. Нуждаете се от малко почивка, а не от постоянно бомбардиране с негативни новини.
 
Депресия
Това, което много хора не осъзнават е, че се опитват да задоволят самоуважението си с постоянни харесвания под формата на лайкове. Пристрастяването към телефона може да има отрицателно въздействие върху самочувствието. Това ни позволява да се крием зад екрани и да представим живота, който искаме другите да мислят, че имате. Често виждаме снимки от различни почивки на приятели и непознати в социалните мрежи, които се забавляват. Това неименуемо води до сравнения - "Защо другите се забавляват и ходят на почивки, а аз нямам пари и работя?". Преди да си помислите нещо подобно, запомнете, че в действителност вие наистина не знаете какво се случва с живота на хората.
 
Халюцинации
Ако някога може да се закълнете, че чувате вибрация от задния джоб на телефона, само за да проверите и намерите 0 пропуснати повиквания и 0 известия, не се притеснявайте - не сте луди. Просто това е знак, че сте напълно пристрастени към телефона си. Скорошни проучвания със студенти установяват, че смартфоните допринасят за това голяма част от техните собственици да халюцинират.
 
Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност
Да сте пристрастени към вашите мобилни телефони означава да станете масово разсеяни. Тъй като средният човек прекарва девет часа на ден, седем дни в седмицата, като се фокусира в силно стимулиращи устройства, мозъкът му се обърква. Например тийнейджърите са диагностицирани с т.нар. синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, въпреки че голяма част от тях дори нямат неврологично заболяване. Това се получава, защото мозъкът им е толкова ангажиран от непрекъснатото щракане в социалните мрежи, че губи способността си да се концентрира.
 
Безсъние
Решавате да проверите фейсбука си и инстаграм профила си преди сън, докато не поглеждате часовника и установявате, че е станало супер късно, а вие още си разглеждате. Опитвате се да заспите, но неуспешно. Защо се получава така? Непрекъснато гледане на телефона не само поддържа мозъка, но всъщност засяга и потиска нивата на мелатонина. Светлината от осветяването на телефона поддържа мозъка активен, без да позволява на тялото да се унесе и да се успокои преди сън.
 
Дайте си временна почивка от социалните мрежи
Ако наскоро сте се оказали твърде зависими от вашия смартфон, това може да е знак, че е време да си дадете почивка. Трябва да се обучите да контролирате вашия телефон, вместо той да ви контролира. Оставяйте телефона си в колата, когато ходите на вечеря или на разходка в мола. Отначало ще ви бъде странно, защото ще чувствате, че сте изгубили част от себе си, но в крайна сметка ще свикнете с положението и скоро ще усетите положителните му ефекти. 

Свързани новини

Опасност не за подценяване!

17.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

14.11.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022


flash