10 начина да победите следобедната умора без кофеин

Всички сме запознати със страховития спад в енергията ни следобед, пише tialoto.bg. Времето между 14:00-17:00 часа, сякаш се проточва твърде дълго, особено когато сме на работа. Чувстваме се едновременно разсеяни и изтощени, а се очаква да бъдем фокусирани и продуктивни. Много хора се опитват да се справят с тази умора и сънливост, отскачайки за кафе. Има обаче много други алтернативни начини да се разсъните и освежите без помощта на кофеина. Ето и някои от тях:
 
1. Хапнете лек обяд
След обилен обяд няма начин да не ви се доспи. Затова, ако не искате ниски нива на енергията в следобедните часове, избягвайте тежките храни на обяд по време на работната седмица. Стойте настрана от богатите на въглехидрати храни, тъй като те забавят храносмилането. Вместо това изберете леки опции като салати, тост с авокадо или постно месо и др.
 
2. Изпийте един фреш
Така както миризмата на лавандула и евкалипт може да ви помогне да се успокоите и да заспите по-бързо, така ароматът на цитрусови плодове може да ободри деня ви. Можете да изпиете фреш от портокал и грейпфрут или просто да нарежете няколко резена лимон във водата си. Веднага ще се почувствате по-бодри.
 
3. Направете си разходка
Излезте на кратка разходка извън офиса. Тя веднага ще върне вашия тонус. Проучванията показват, че служителите, които стават по-често от бюрото си, поддържат по-високи нива на енергия и концентрация. Ако нямате време за разходка, изкачете няколко етажа по стълбите – това също ще помогне.
 
4. Пуснете си по-енергична музика
Пуснете си музика с енергичен бийт, подобна на тази, която слушате във фитнеса по време на кардио сесия или в часа си по аеробика. Музиката ще стимулира останалата част от следобеда ви.
 
5. Напръскайте лицето си с вода
Понякога нищо друго освен една студена струя вода върху лицето ви не може да ви събуди по-добре. Така че, опитайте да се напръскате. Можете да използвате спрей за лице за хидратация.
 
6. Дъвчете дъвка
Изберете по-силно ароматизирана дъвка, която да съживи вашия следобед. Може да заложите и на по-пикантни вкусове.
 
7. Говорете си с колегите
Важно е да си правите случайни паузи по време на работа, за да останете по-продуктивни. Вместо просто да изпратите имейл на колегата си от горния етаж, разходете се до неговия кабинет и поговорете очи в очи.
 
8. Пийте повече вода
Важно е да пиете повече вода, за да бъде тялото ви хидратирано и да не усещате умора. Не забравяйте да пиете вода през целия ден, за да избегнете сънливостта.
 
9. Планирайте ангажиментите си внимателно
Ако знаете, че някой ваш колега има рожден ден и ще черпи с въглехидратни храни (торти, бонбони, сладки), то планирайте важните си задачи за деня преди почерпката в офиса. В този ден избягвайте важни срещи в следобедните часове и ги насрочете за друг ден.
 
10. Седнете до отворен прозорец
Проучванията показват, че служителите, които имат достъп до дневна светлина, са значително по-бодри от тези, които по цял ден стоят в помещение с изкуствена светлина. Опитайте се да седите до прозореца в продължение на поне половин час по време на вашия работен следобед.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash