Топлинен и слънчев удар: как да избегнем опасностите от горещините?

В разгара на летния сезон съвсем закономерно температурите се покачват. Възникват рискове от прегряване и обезводняване на организма, ако не се предприемат превантивни мерки. Как да се предпазим? Ето съветите на Ясен Тодоров от bb-team.org.
 
Лято е най-обичаният сезон, който предразполага към повече движение и работа на открито, пътувания, почивки. През голяма част от него обаче времето е опасно топло. Произтичащото от този фактор съчетание на летни горещини, слънчева радиация и прекомерна загуба на телесни течности може да доведе до неприятни и животозастрашаващи състояния.
 
Топлинно изтощение
Това е по-леката, преходна форма на отговор от страна на организма към факторите висока температура и влажност. Характерен е за индивиди, които не са свикнали да работят или да спортуват в твърде топла среда. Възниква поради неадекватното охлаждане на тялото. Това състояние е връзката между първите реакции към прегряването (крампи) и топлинния удар. 
 
Симптоми:
    обилно потене;
    слабост;
    мускулни крампи и болки;
    главоболие;
    жажда;
    гадене и повръщане;
    разширени зеници;
    слабо повишена температура;
    умора;
    бледа, хладна и влажна кожа;
    учестен пулс;
    потъмняване на урината като следствие от дехидратацията.
 
При обезводняване е възможно да се стигне до припадък. Обилното изпотяване и влагата могат да допринесат за появата на топлинни обриви. Те обикновено се появяват в областта на врата, гръдния кош, слабините, под гърдите и лактите. 
 
Какво да правим?
При топлинно изтощение се налага да се потърси изолация от източника на нагряване и да се възстанови водният баланс. Физическата активност следва да се прекрати и да се вземе почивка. Добра мярка е взимането на хладен душ.
 
Топлинен удар
Възниква в резултат на рязко покачване на телесната температура и последващо обезводняване под въздействието на горещия въздух и високата влажност, при които се потискат способностите за охлаждане на тялото. В такива случаи потоотделянето не "работи" достатъчно добре. Това затруднява изпарението на потта, респективно освобождаването на топлина. Това състояние може да се прояви не само след престой на слънце, но и в нагряти и непроветрени закрити помещения. То може да доведе до трайни и тежки увреждания на органи или дори смърт, ако не се вземат адекватни навременни мерки.
 
Причини и рискови фактори:
    Някои заболявания или лекарства могат да попречат на нормалното отделяне на пот;
    Може да се случи и при здрави и тренирани хора без нарушения в терморегулацията, които се намират в слабо проветрявана и задушна среда;
    Малките деца (под 4-годишна възраст), хората с наднормено тегло и хронични заболявания и възрастните (над 65 г.) са предразположени към подобни проблеми.
    Същото се отнася и за пациенти, приемащи антихистамини, диуретици, съдосвиващи лекарства и някои медикаменти за лечение на високо кръвно налягане, сърдечни болести и депресия.
    Нарушена циркулация на кръвта;
    Злоупотреба със стимуланти (кокаин, амфетамини);
    Недостатъчно снабдяване на организма с течности и прием на алкохол преди, по време на и след извършване на физическа дейност.
 
Симптоми:
    изпадане в безсъзнание или ясно забележими промени в умствения статус (замайване, объркване, безпокойство, халюцинации, раздразнителност, атаксия);
    хипервентилация и затруднено дишане;
    висока телесна (ректална) температура над 40,5 градуса;
    липса на потене;
    учестен и силен пулс;
    зачервена, суха и пареща кожа;
    гадене и повръщане;
    пулсиращо главоболие;
    малки зеници.
 
Някои от проявите са твърде сериозни и изискват спешна лекарска намеса. Най-вече при наличие на първите четири белега от гореизброените, както и при продължително повръщане и гръдна (или коремна) болка следва незабавно да се потърси медицинска помощ.
 
Как да се предпазим:
    Информираността (чрез медии, здравни власти) помага да бъдем наясно с опасностите и очакванията в случай на топлинен удар;
    Необходима е повече отговорност към уязвими групи (малки деца и възрастни хора) през горещите периоди. Като потенциални жертви те не бива да бъдат оставяни без надзор в такива условия;
    Престоят в публични помещения (библиотеки, музеи) с предполагаемо добро охлаждане през пика на горещините е добра идея за превенция;
    Адекватно хидратиране. Специалистите препоръчват да се изпиват от две до четири чаши хладки течности на всеки час, особено в случаи на по-тежко физическо натоварване в топла обстановка. С цел предотвратяване на загубата на течности да се избягват алкохолни, подсладени и кофеинови напитки;
    За регулиране на солевия баланс по време на работа в жегите може да се приемат плодов сок, броколи и кълнове от различни храни, слабо минерализирана вода или спортни напитки;
    Носене на по-леки и широки памучни дрехи и премахване на излишно облекло;
    Леко и спокойно темпо на работа, без излишно напрягане, с по-чести почивки и прием на течности;
    Пребиваване в хладни и добре вентилирани помещения;
    Вземане на хладък душ;
    Препоръчително е трениращите да провеждат заниманията си в добре климатизирани и прохладни зали и по определено време на деня.
 
Лечение и оказване на първа помощ
При подозрение за топлинен удар следва колкото се може по-скоро да се повика бърза помощ. До пристигането й може да се приложат следните мерки върху пострадалия с цел да се охлади и оводни:
    той трябва да бъде преместен на сенчесто, хладно и по възможност проветрено място и да бъде поставен в легнало положение, с леко повдигнати крака. Дрехите му трябва да се развържат и разхлабят, излишните да се махнат;
    ако е възможно, в такъв момент е наложително да му се даде електролитна напитка, в най лошия случай – просто вода;
    ако е приложимо, пострадалият да бъде обвит с хладно покривало (или поставен в хладка вана), налаган със студени компреси или лед (под мишниците, челото, врата, чатала) и охлаждан с вентилатор или други средства. Необходимо е температурата да спадне поне до 39 градуса;
    в случай на гърчове не трябва да се предоставят течности, за да се избегне задавяне. Ако пострадалият започне да повръща, трябва да се обърне с лице надолу, за да се предотврати задавяне.
 
Слънчев удар
Слънчевият удар има много общи характеристики с топлинния удар, с тази разлика, че се причинява от прекаленото излагане на слънце, поради което може да се получи и изгаряне на кожата. Проявите му са сходни с тези на топлинния удар, затова и препоръките за предпазване от и преодоляване на неприятните последствия са подобни.
 
Необходимо е да се избягва престой на открито в пиковите часове (10 – 15 ч.) и физическа работа да се извършва рано сутрин или вечер. При излизане в жегите е препоръчително носенето на светло и леко облекло и широкопола шапка, които максимално добре да покриват главата и крайниците. Преди това организмът трябва да бъде добре хидратиран. Използването на слънцезащитни препарати би било от полза за кожата.
 
За да се ограничи вероятността на такива неприятности, най-важното е да се бяга от горещините, да се стои на сянка и на хладно в най-опасния период от деня. Също така през деня трябва да се поемат много течности.

Свързани новини

Опасност не за подценяване!

17.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

14.11.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022

Как да влезем във форма след празниците

04.01.2022


flash