Как да се преборим с есенната депресия

Обзема ли ви чувство на меланхолия, когато навън започне да вали, всичко е мрачно и сиво, а денят става все по-кратък? Ранното ставане сутрин се превръща в истинско изпитание, нямате желание за работа, колегите постоянно ви дразнят и сякаш никой не иска да ви разбере! Познато чувство, нали? Няма съмнение, че си имаме работа със сезонната депресия.
 
Тя е свързана с дефицит на естествена слънчева светлина, което води до намалени нива на хормоните на щастието - серотонин и ендорфин. В кожата ни пък се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни и изнервени. По-малкото естествена светлина води и до повишение на хормона мелатонин, който е отговорен за съня, телесната температура и чувството за глад, с което се обяснява и повишения апетит през есента. 
 
Симптомите на есенната депресия включват:
  •     понижено самочувствие, особено при нежния пол;
  •     чувство за безпомощност, постоянна умора, отчаяние и апатия;
  •     ниска концентрация;
  •     безсъние или неспокоен сън;
  •     резки промени в настроението;
  •     повишен апетит с ясно изразено влечение към богати на въглехидрати храни;
  •     притъпени сексуални интереси.
Как можем да противодействаме, съветват експертите от bb-team.org:
 
На първо място - здравословна и питателна храна
Балансираното хранене помага не само за преодоляване на депресията, но и за лечението на много болести. Зеленчуците, ядките и месото (за предпочитане риба и пиле), картофите, морковите, ябълките и супите са наш съюзник. Добър старт за деня е вкусна закуска с прясно изцеден плодов сок. През есента е необходимо да бъде увеличено количеството на витамин С и на желязото. А за да си доставите малко удоволствие - блокчето черен натурален шоколад (с поне 70% какао) е една особено добра алтернатива.
 
Спортът - по-ефективен от антидепресантите!
Движението е изключителен лек при депресия. Физическото натоварване "блокира" тъжните мисли и подобрява настроението, създава желание и мотивация за работа. Добър вариант са тренировките на чист въздух - аеробика, джогинг, или просто разходка след дълъг работен ден.
 
Поглезете сетивата си
Есента е подходящ сезон за някои козметични процедури, които не се препоръчват през пролетта и лятото - напримвер, всички по-агресивни пилинги. А посещението на СПА център със сигурност ще поглези сетивата ви и ще разсее мрачните мисли. Не забравяйте и за шопинг терапията, която действа особено разведряващо и тонизиращо.
 
Осигурете си повече светлина
Лечението на есенна депресия се повлиява особено добре с използването на светлина. Но лечебни свойства има само ярката светлина, с интензивност много по-голяма от 2 000 лукса, защото това всъщност представлява осветеност през обикновен облачен ден. При слънчево време и ясно небе интензивността надвишава 10 000 лукса.
 
Обличайте дрехи в ярки цветове
Можете да забравите за сивото и черното, по-добре изберете ярки тонове - жълто, оранжево, червено. Цветове, които носят послания и създават настроение, а съчетани с подходящи декоративни бижута, се превръщат в недвусмислено напомняне за отминалото лято.
 
Спете по-дълго
Отдавна са известни лечебните свойства на съня. Една гореща вана със соли и различни етерични масла би повлияла особено благотворно на вашия сън.
 
Намерете си ново хоби
Или друго приятно занимание - няма значение дали ще бъде нов филм, споделен с приятели, приятна книга или просто любима музика.
 
... или ново гадже
Няма съмнение, че смяната на половинката ще внесе нов нюанс в дългите есенни дни. Научни изследвания показват, че процесът на влюбване не е само емоционално събитие. То е свързано и с промяна в химичния състав на нашия организъм. Той започва да произвежда голямо количество вещества и хормони, които по свойства силно наподобяват наркотичните вещества и предизвикват "привикване". Затова, ако връзката ви не върви, но все сте отлагали "онзи" разговор, сега му е времето.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash