Ето какво да направите, ако ви ухапе кърлеж

20 дни след ухапване от кърлеж човек задължително трябва да си направи изследване, пише manager.bg, позовавайки се на д-р Галя Караиванова, дерматовенеролог.
 
По думите й изследване, направено непосредствено след премахване на кърлежа, винаги показва отрицателни резултати, тъй като до двадесетия ден все още организмът няма образувани антитела и установяването на Лаймска болест е невъзможно. "Напоследък в практиката си забелязвам една много опасна тенденция, хората масово сами премахват насекомото и след това то бива смачквано или изхвърляно", отбеляза д-р Караиванова и посочи, че това може да се окаже пагубно за ухапания човек.
 
"Колкото и безобидно да изглежда, едно премахване на кърлеж с голи ръце може да доведе до големи усложнения, тъй като много често дори и тялото да се премахне, ако това стане по неправилен начин, то главата може да остане в организма и да развие инфекция", допълни още тя и посъветва при наличие на захванат кърлеж, хората незабавно да потърсят лекарска помощ. 
 
"Ако обаче все пак кърлежът се премахне собственоръчно, то той трябва да бъде поставен в течност или мазнина и да бъде занесен в съответната РЗИ за анализ, защото не всички са преносители на Лаймска болест", посочи още доктор Караиванова. Тя добави още, че при игра на деца в открити тревни площи, то те могат да бъдат предпазени чрез намазване предварително с репелент. 

Свързани новини

Байк и рън за Чепън 2018: рекапитулация

23.04.2019

Осмият Байк и рън за Чепън е тази събота

16.04.2019

8 начина да спазите диетата си в офиса

21.03.2019

5 знака, че тялото се нуждае от витамини

13.03.2019

Спим най-добре във вторник вечерта

12.03.2019

Коментари


flash