Учени доказаха: спортът забавя стареенето

Учени от университета Бригам Йънг установиха, че интензивните физически упражнения са свързани с 9-годишно забавяне на стареенето на клетъчно ниво, съобщи dariknews.bg. За целите на изследването били анализирани данни за 5823-ма възрастни хора. Учените фокусирали вниманието си върху дължината на теломерите у участниците. Теломерите са окончанията на хромозомите. Известно е, че с възрастта теломерите се подкъсяват.
 
Било установено, че що се отнася до стареенето, теломерите у възрастните хора с високо ниво на физическа активност показват предимство от 9 години в сравнение с участниците, които водят заседнал начин на живот. При хората с умерена физическа активност предимството е 7-годишно. Най-късите теломери били идентифицирани у участници, които водят заседнал начин на живот.
 
"Ако сте на 40 години, това не означава непременно, че и биологичната ви възраст е 40 години“, заяви Лари Тъкър от университета. "Всички ние познаваме хора, които изглеждат по-млади, отколкото са в действителност. Колкото по-голяма е физическата активност, толкова по-бавно е биологичното стареене. Малката физическа активност не може да го забави. За целта са нужни редовни интензивни физически упражнения".
 
Резултатите от изследването са публикувани в Preventive Medicine.

Свързани новини

12 храни, които най-бързо топят мазнини

10.01.2018

Как да влезем във форма след празниците

08.01.2018

10 натурални заместители на захарта

03.01.2018

9 вреди от телефона за тялото

02.01.2018

7 начина да преборим зимната депресия

12.12.2017

Коментари


flash