- 07:00
- "Шоуто на Блондинките" с Цвети...
- 10:00
- Шоуто на Тео
- 14:00
- "Абсолютно Fresh!" с DIA
- 18:00
- "Power Request по Fresh!" с Рая
- 20:00
- Хитовете днес
- 00:00
- Хитовете днес
- 07:00
- "Шоуто на Блондинките" с Цвети...
- 10:00
- Шоуто на Тео
Търси в сайта...
16 суперхрани, които ще царуват в менюто през 2016
Всяка година носи своя справедлив дял от хранителни прищевки, които определят здравословните трендове по целия свят и суперхраните за 2016 г. не правят изключение, пише profit.bg. Наред с екзотичните съставки, които ще бъдат добавени към рафтовете в супермаркетите тази година, ще се срещнем и с някои стари наши любимци. От маслото от авокадо през корените от мака до гъбите – вижте 16 суперхрани, определени да бъдат основните здравословни звезди през настоящата година.
Черен боб
Тези мощни зърна, които са в основите на латиноамериканската кухня, са пълни с минерали и витамини, а също и ударна доза протеин. Те могат да се използват в много рецепти – от буритос до сладкиши.
Водорасли
Тази суперхрана от морските дълбини съдържа повече витамин С от портокалите, както и голямо количество калций. Освен това може да се похвали с антивирусни, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Водораслите са едни от най-полезните зеленчуци на планетата – те съдържат йод, фибри, хранителни вещества, както и всички минерали, подпомагащи храносмилането.
Супи
Правенето на фрешове през тази година ще бъде заменено от приготвянето на супи. Фитнес феновете вече са яхнали тази тенденция, като консумират протеинови версии на някои от любимите бульони по света. Ключът тук обаче е сами да направите супата си, а не да използвате полуготови варианти или съставки. Така имате контрол над съдържанието й.
Масло от авокадо
Кокосовото масло тази година е заменено от масло от авокадо – една от най-здравословните мазнини на земята. То е с високо съдържание на мононенаситена олеинова киселина, изключително полезна за сърцето. Олеиновата киселина е устойчива на окисляване, за разлика от някои други масла, така че може да се съхранява за по-дълги периоди от време. Витамин Е в маслото от авокадо може да спомогне за укрепване на имунната система и да подобри състоянието на кожата.
Естествени подсладители
Миналата година захарта се считаше за обществен враг номер едно. Затова много хора избраха да я изключат напълно от менюто си, като я замениха с изкуствени подсладители. Експертите твърдят, че е по-добре да използвате естествени източници като мед и агаве. Дори и тогава обаче внимавайте да не са подложени на сериозна обработка. Няма да е лесно да откриете част от тези естествени подсладители, като например плода лукума, но пък медът и стевията са лесно достъпни и на нашия пазар.
Гъби
Този скромен зеленчук прави стъпка напред, за да влезе в светлината на прожекторите. Гъбите са богати на витамин D и могат да се похвалят като страхотен начин да добавите аромат към храната без холестерол и сол. Те също така са добър източник на витамини от група В, които ни осигуряват енергия чрез разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати и играят ключова роля за работата на нервната система. Бетаглюканите в гъбите повишават имунитета и увеличават съпротивителните сили на организма срещу алергии. Селенът и ерготионинът защитават клетките ни от увреждане, което причинява хронично заболяване. Гъбите шийтаке са популярни с богатия си вкус и месеста текстура, както и с ползите си за здравето, като повишаване на имунитета и понижаване на холестерола.
Протеини на растителна основа
Добра новина за зеленчуците, които могат да се похвалят с богато съдържание на протеини. Лещата, бобът и фъстъците бързо се превръщат в популярни евтини алтернативи за набавяне на протеини през 2016 г.
Кървавица
Тя ще се превърне в суперзвезда през 2016 г., тъй като е пълна с протеини и въглехидрати. Също така е чудесен източник на калий, калций и магнезий. Кървавицата е богата на желязо и цинк - два минерала, които често липсват в съвременните диети. Желязото е необходимо за здравето на кръвните ни клетки и предотвратяване на анемия. Недостигът му води до умора и слаба концентрация.
Кълнове
Кълновете ни носят ключови хранителни вещества, включително витамини от група В, витамин С, фолиева киселина, фибри и незаменими аминокиселини.
Корен от мака
Известно и като перуански женшен, това е най-новото попълнение в групата на супер храните. Най-често се продава на прах. Фитнес маниаците го добавят към шейкове, сокове и пудинги. Съдържа много витамини, включително В1, В2, С и Е, както и калций, магнезий, фосфор, калий, сяра, желязо, цинк, йод, мед, селен, бисмут, манган и силициев диоксид. Това е една от любимите съставки на модела Миранда Кер, която ни носи и близо 60 фитохимикали.
Алабаш
Това е новият кейл на 2016 г. Алабашът е изключително богат източник на витамин С, което е от жизненоважно значение за здравето на съединителната тъкан, зъбите и венците ни, както и за повишаване на имунитета. Той е любим на звезди като Дрю Баримор и Хилари Дъф заради неговите козметични свойства. Алабашът е с високо съдържание на калий, който помага за регулиране на нивото на течностите и ни отървава от подпухналостта, особено в областта под очите. Можете да го хапвате суров на закуска или в салати. Вкусен и е печен или пържен, както и сготвен на пара.
Теф (на снимката)
Орисан да се превърне в новото киноа, тази етиопска безглутенова зърнена култура има малки семена, които са с високо съдържание на калций, желязо, белтъчини и аминокиселини. Култивирани за първи път преди между три и шест хиляди години, зърната теф са с размерите на семената на мак и са най-хранителни от всички безглутенови зърна. Те ни носят много повече калций, мед, диетични фибри, желязо, манган, тиамин, витамин К и цинк дори от така популярната киноа. Новата супер храна е добра и за контролиране на нивата на кръвната захар, на теглото и здравето на дебелото черво. Тя съдържа и албумини - основен белтък в кръвната плазма, което го прави една добра алтернатива на яйцата за веганите.
Черен ориз
Черният ориз е пълен с антиоксиданти, витамин B1 и 30 пъти повече фибри от белия ориз. Според любителите му той има уникален вкус и текстура. Учените смятат, че черните храни имат повече антиоксиданти от по-светлите на цвят поради високото им съдържание на пигмент.
Дървесна вода
Дървесната вода е фантастичен естествен източник на електролити и изключително бързо утолява жаждата. Тя се събира през определени периоди от пролетта, когато богатата на хранителни вещества мъзга пътува нагоре от корените на дървото към клоните, осигуряваща живот за листата. Дървесната вода от бреза, например, съдържа витамин C и фитонутриентите сапонин и глутатион - тези антиоксиданти защитават нашите клетки.
Брашно от сладки картофи
То е изключително гъвкаво в кухнята - може да се използва за приготвянето на тестени изделия, като например хляб, бисквити, кифли, палачинки, кексове и понички. Освен това влиза в състава на супи, сосове и гарнитури. Брашното от сладки картофи е с високо съдържание на фибри, витамин А, желязо и калций и стабилизира нивата на кръвната захар.
Телешка плешка
Тази част от говеждото месо ще бъде използвана за световно известни рецепти от готвачи от цял свят през 2016 г. Месото от тази зона е изключително чиста от мазнини и има същата текстура като филето, но е доста по-евтино.