"Моят град, моят дом” с Радио Fresh! и МРРБ представя: Благоевград

Слушайте рубриката “Моят град, моят дом”,  всеки петък в Шоуто на Блондинките между 8 и 9ч., за да разберете повече интересна информация за подобренията в живота на всеки един от нас чрез реализираните проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. (ОПРР) на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за подобряване на градската среда и развитието на устойчиви системи за градски транспортПроектите се финансират по Приоритетна ос 1: "Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Можете да се информирате за тях и на страницата на оперативната програма: www.bgregio.eu.
 
Тази седмица Радио Fresh! и Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. представят проекта на община Благоевград
 
Проект "Здравословна и достъпна градска среда в община Благоевград“
 
Обща цел на проекта: Подобряване на градската среда и качеството на живот в Община Благоевград
 
Благоевград е селище с богата история. Благоприятните условия, създаден от топлите минерални извори, спомагат за възникването около 300 г. пр.н.е.
 
Особен интерес за посетителите на града представлява възрожденския квартал Вароша с неговата уникална архитектура. На 200 м западно от него започва природният парк "Бачиново“, по поречието на река Бистрица. По дължината на 2.5 километровата алея са разположени заведения, детски площадки, "Аквапарк- Благоевград" и закритият басейн. В края на алеята се намира изкуствено направено езеро с дълбочина между 2-4 метра което се пълни с вода от река Бистрица и в което плуват водни колела направени под формата на лебеди. Срещу малка сума, всеки може да кара лодките около обширното езеро.
 
 
Проектното предложение цели да допринесе за подобряване качеството на живот на територията на община Благоевград. Тази цел се реализира чрез взаимосвързани дейности по подобряване на парковата среда и реконструкция на елементи на уличната мрежа. 
 
 
Целите, които се постигнаха в резултат от изпълнението на проекта са:
 
Повишаване на екологичното качеството на градската среда и създаване на здравословни условия на живот за жителите на Община Благоевград чрез реконструкция на паркови зони;   
 
Подобряване на мобилността и транспортните условия в Община Благоевград чрез реконструкция на елементи от общинската улична мрежа;
 
 
Подобряване на достъпността на архитектурната среда на хора в неравностойно положение чрез премахване на архитектурните бариери при реконструкцията на определените паркови зони и улици.
 
 
НОМЕР НА ДОГОВОРА: BG161PO001-1.4.02-0046-C0001
БЕНЕФИЦИЕНТ: Община Благоевград
МЯСТО НА ИЗПЪЛНЕНИЕ: Благоевград
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА “РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ“, 
ОБЩА СТОЙНОСТ: 5 019 467 лв.
% БФП (Безвъзмездна финансова помощ): 100%
 
ИЗПЪЛНЕНИ ДЕЙНОСТИ:
 
Реконструкция и изграждане на паркови зони в кварталите “Струмско-север” и “Струмско-център - създадени детски и спортни площадки и кътове за отдих, монтирани детски съоръжения, озеленяване, реконструкция на алейната мрежа, осветление, решения за поливане на зелените площи и отвеждане на отпадъчните води;
 
 
Ремонт и рехабилитация на 12 улици от първостепенната улична мрежа на Благоевград - полагане на нова асфалтова настилка, коригиране и ремонт на пътни бордюри, ремонт на тротоарни настилки, полагане на вертикална и хоризонтална маркировка, оформяне на места за достъп за хора  в неравностойно положение.
 
 
ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ:
 
Обновена и реконструирана паркова среда в кварталите “Струмско – север” и “Струмско – център”
 
Рехабилитирани и реконструирани 12 улици от първостепенната улична мрежа на Благоевград с обща приблизителна дължина 8 500 л.м. 
 
 
Подобрени условията за отдих и спорт за жителите на територията на град Благоевград;
 
 
Подобрено качеството на живот за гражданите на Благоевград и създадени условия за здравословен начин на живот;
 
 
Подобрени условията на придвижване и мобилността в рамките на града, ограничен риска от ПТП;
 
 
Създадени предпоставки за интеграция на хора  в неравностойно положение
 
 
Рубрика "Моят град, моят дом" се излъчва по проект BG161РО001/5-01/2008/044 “Осигуряване на прозрачност на процеса по изпълнението на Оперативна програма ”Регионално развитие” 2007-2013 г. и популяризирането й чрез електронните и печатни медии”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Свързани новини

ОПРР и модерното образование

10.04.2021

ОПРР и модерното образование

09.04.2021

ОПРР и модерното образование

08.04.2021

ОПРР и модерното образование

02.04.2021

ОПРР и модерното образование

01.04.2021


flash