Как Sharpie стана нарицателно за маркер?

Отворете което и да било ученическо или офис чекмедже в Америка или Великобритания и със сигурност вътре ще намерите Sharpie.
 
Вероятно всеки човек, роден в САЩ през последните 40 години, е използвал такъв. Sharpie ("Шарпи"), вероятно най-добрият маркер, е постоянна част от живота на много американци от 60-те години на миналия век , като са продадени повече от 200 милиона броя по целия свят.
 
Оригиналният черен маркер Sharpie е представен от Sanford през 1964 г. Перманентният маркер с тънък връх, продаван само в един цвят, е предназначен за бърза и лесна употреба върху всичко - от хартия до метал. Sharpie бързо навлизат в повечето aмерикански домове, където се използват за всичко - от надписване на всичко, през надписване на компактдиск, до дребни ремонти вкъщи.
 
Повечето звезди и спортисти могат да бъдат видени с маркери Sharpie, когато дават автографи. Маркерите Sharpie са официално обозначени като "нетоксични" и могат да се използват от деца. Въпреки, че не са предназначени за кожата, мастилото по ръцете може да се премахне чрез обилно измиване или със спирт. През 70-те години на миналия век Sharpies се появяват в широко разпространената днес опаковка от 8 цвята - жълто, оранжево, червено, зелено, синьо, лилаво, кафяво и черно.

Дойде септември и е време за училище! За да бъде весело, приятно и вълнуващо играй с Радио Fresh! и Youshop.bg!

 
С нарастването на популярността на марката се появяват нови размери, включително мини маркери, маркери за рисуване и маркери. Оригиналната линия от 8 цвята е разширена до 49 цвята, които се продават в различни опаковки, включително и като специални лимитирани серии. През 1989 г. е представен маркерът Ultra Fine Point, който става първият маркер, пишещ като тънкописец, а истинската гел химикалка на Sharpie се появи през 2019 и завзе Американския и Европейския пазар с невероятно гладкото си и приятно писане.
 
В момента в много от най-добрите книжарници и онлайн могат да бъдат намерени и могат да бъдат закупени доста изгодно големите комплекти Big Pack Sharpie от 20, 24 и 32 цвята, където цената на един маркер излиза повече от два пъти по-евтино в сравнение с тази на единичните бройки. 
 
Въпреки че маркерите са проектирани така, че да са дълготрайни, те не могат да се зареждат отново. Според информацията на опаковката компанията препоръчва маркерите да се съхраняват обърнати, с добре закрепена капачка и с връх надолу.
 
През 2004 г. се появяват Sharpies в сребърен, златен и меден металик за писане върху тъмни повърхности, а през 2021 се появиха още три металикови цвята – син, червен и зелен. 
 
 
През 2005 г. Sharpies придоби популярната марка маркери Accent и сега името и логото се използват за уникалната линия от петцветни флуоресцентни маркери. През последното десетилетие марката претърпя значителна експанзия и няма признаци на
забавяне.
 
В периода 2001-2009 г. спонсорира 500-те състезания от пролетната купа на NASCAR, нощно състезание за автомобили в Бристол, Тенеси. През 2004-2008 г. спонсорира и състезанието Sharpie Mini 300 от Nationwide Series, също в Бристол. В продължение на няколко години те спонсорират и пилотите Кърт Буш и Джейми Макмъри.
 
Футболната звезда на Лос Анджелис Галакси Дейвид Бекъм също е спонсориран от марката и се е появявал в множество реклами.
През последните години, едни от най-важните посланици на марката са членовете на групата Imagine Dragons. 
 

 
Бившият президент Джордж У. Буш също е голям почитател на продукта. Той подписва с тях най-важните правителствени документи и поръчва специално изработени маркери с отпечатано негово име за Белия дом и Кемп Дейвид.
 
Хубавото на маркерите Sharpie е, че мастилото е трайно върху повечето повърхности. Върху някои по-гладки повърхности мастилото, което все още не е изсъхнало, може да се отстрани с обикновен алкохол или WD-40. Същото важи и за всяко мастило, което може случайно да попадне върху пръстите ви, или ще се изтрие за няколко дни.
 
Интересни факти:  
 
Колко са цветовете на Sharpie? В момента Sharpie предлага 49 уникални, ярки цвята. 
 
Защо Sharpie са толкова популярно по целия свят?  Маркерите Sharpie са известни с това, че пишат ясно и стабилно, водоустойчиви са, не се размазват и пишат върху почти всяка повърхност. Те са приятни за писане и изключително надеждни. Освен това в USA и UK са нарицателно за маркери, както у нас Памперс за бебешки пелени, Кола за всички подобни напитки, Скоч за лепяща лента и т.н.
 
Колко дълго издържат Sharpie? Маркерите Sharpie издържат 2-3 години, ако се държат със затворени капачки и при нормални температури.
 
Колко Sharpie се продават годишно по света? Продават се повече от 300 милиона маркера всяка година
Sharpie са предпочитани за писане от астронавтите на борда на Международната космическа станция заради удобството им при нулева гравитация. Според канадския астронавт Крис Хадфийлд, който командваше Международната космическа станция през 2012-2013 г., "можеш да го държиш по всякакъв начин, винаги пише".

Свързани новини

За нормална функция на черния дроб

29.04.2024

Честито!

25.04.2024

Да спасим един човешки живот!

24.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

Moto Expo 2024 започва от утре

19.04.2024


flash