Любопитни факти за Хелоуин

В последния ден на месец октомври се отбелязва Хелоуин или Денят на Вси Светии. Празникът не е български, но, харесва ли ви или не, той е доста популярен по целия свят, включително и у нас.
 
Традицията на Хелоуин повелява да се дълбаят светещи тикви, а тази вечер се организират шумни партита със страшни костюми и много сладко. Малки и големи си погаждат номера, разказват се страшни истории и се обикалят къщите за лакомства с въпроса "пакост или лакомство". Шумът е част от обиколката, като с тропането на черпаци или с кречатало например се гонят злите духове. 
 
Костюмите за Хелоуин обикновено имитират всякакви страховити същества - чудовища, призраци, скелети, вещици, демони, зомбита или вампири. Но ако се облечете като Батман или Жената Котка е напълно в реда на нещата. Черното и оранжевото са традиционните цветове на празника. Освен маскирането, днес всичко сладко е позволено. Според актуално проучвате, количеството захар, което консумират на децата на Хелоуин, надхвърля средно повече от 16 пъти дневната препоръчителна доза. Това се равнява на около три чаши захар! 

13 символа и суеверия около Хелоуин

Произходът на празника е свързан с древните келти. Те празнували своята Нова година - Самхайн в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и се правели жертвоприношения. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.
 
През 853 г. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.
 
Тиквата на Хелоуин пък е свързана с историята на един селянин на име Джак ковача или Стиснатия Джак и оттам тиквеният фенер се нарича Jack-o-lantern или Светещият Джак. Според поверието той измамил Дявола и бил принуден да се скита в тъмнината на чистилището, но за да си осветява пътя, си направил фенер от ряпа и парче въглен. Така дошла символиката, че фенерите от ряпа или тиква помагат на изгубените души да намерят домовете си, докато се скитат през тъмните улици в нощта на Хелоуин. 

Свързани новини

"Хелоуин: Краят": официален трейлър

22.07.2022


flash