Търси в сайта...

13 символа и суеверия около Хелоуин

Хелоуин е сравнително млад празник на западната общност, чиито корени идват от езическите вярвания. Всичките му съвременни атрибути, от мрачните костюми до сладките, стават широко популярни едва в началото на 20 век, пише manager.bg.
 
Всъщност този празник е на възраст около 2 хил. години. Първоначално е отбелязван като келтската Нова година и е наричан "Самхайн" (краят на лятото). Някои традиции, като например тиквени фенери, произхождат от древния ирландски фолклор. В същото време има и модерни атрибути на Хелоуин, например царевичните бонбон. Ето обясненията за 13 суеверия от този празник, включително паяци, вещици и прилепи.
 
1. Черната котка
Всички знаем суеверието, което ни препоръчва да избягваме срещи с черни котки. Този символ на лошия късмет е и част от антуража на съвременния Хелоуин. Черните котки са си спечелили лоша репутация още от Тъмните векове на европейската история, когато ловът на вещици е бил обичаен. Тогава възрастните хора и самотните жени често били обвинявани в магьосничество, а техните домашни любимци били считани за демонични, особено заради светещите в тъмното очи. В друг средновековен мит Сатаната се превръща в котка, когато си общува с вещици. 
 
2. Тиквените фенери
Следващата традиция има зловеща и дори донякъде трагична история. Според келтския фолклор един пиян фермер на име Джак веднъж измамил дявола. Измамата била разкрита и в резултат на това след смъртта на човека, портите на небето и на ада били затворени за него. Той бил принуден да се скита в тъмнината на чистилището, но за да си осветява пътя, си направил фенер от ряпа и парче въглен, които дяволът му подхвърлил от ада. Древните келти вярвали, че фенерите от зеленчуци биха помогнало на изгубените души да намерят домовете си, докато се скитат през тъмните улици в нощта на Хелоуин. 
 
3. Прилепите
Тези малки същества се смятат за зловещ знак на Хелоуин. Според един от митовете, ако прилеп прелети три пъти около къщата, това е предвестие за предстояща смърт на някои от дома. Ако в нощта на Хелоуин, това създание влети в дома на някого, означаваа че духове ще подгонят семейството.
 
4. Паяците
Според келтския фолклор, тези насекоми допълват списъка с верни слуги на вещиците, заедно с черните котки и прилепите. Според едно суеверие, ако паяк влезе в лампа със свещ, това означава, че злите духове са някъде наблизо. И ето още едно суеверие - ако човек види паяк на Хелоуин, това означава, че духът на починал роднина го наблюдава.
 
5. Вещиците
Това е гърбава, стара жена, с остра черна шапка и брадавица на носа, която вари магически отвари в котела си. Всъщност този образ идва от езическата богиня на празника Самхайн. Тя олицетворява Майката Земя, символизираща плодородието, мъдростта и променящите се сезони на годината. През Средновековието хората са лишили вещицата от нейната благост и са й вменили демонични качества.
 
6. Котлите
Келтските езичници вярвали, че след смъртта всички хора попадат в котела на вещицата, символизиращ утробата на майката Земя. Докато богинята разбърква съдържанието, душата очаква своето прераждане. Този процес позволява на новите души да влязат в котела, а на старите да се преродят. По-късно, по времето на лова на вещици, тълкуването на този символ също е претърпяло радикални промени. Сега в котела няма души, а само отрова.
 
7. Метлата
Метлата, върху която се движи вещицата, е още едно суеверие, който се корени в Средновековието. Всъщност възрастните хора и самотните жени, които често са били обвинявани в магьосничество и участие в черна магия, не са имали възможност да яздят коне. Те са били бедни и са ходели пеша, минавайки през горите, въоръжени само с точилка или метла. 
 
8. Сладкишите и костюмите
В старите времена се смятало, че между реалния свят и света на духовете има само един тънък воал. Ето защо духовете на мъртвите могат да се срещнат с живите хора. Според древните предания, в нощта на Хелоуин духовете се маскирали в човешка форма (например в дрипав скитник), за да чукат по вратите на къщите и да просят. Ако обитателите на дома покажат алчност и не дадат храна или пари на госта, призраците се разгневявали и вещаели проклятие. Друга теория обяснява костюмирането със стремежа на хората да се слеят с тълпата от духове и да отблъскват злото. В съвременната американска история костюмите станаха модерни едва през 50-те години на ХХ век.
 
9. Цветовете
Традиционните цветове на Хелоуин са оранжево и черно. Когато келтските езичници са празнували прибирането на есенната реколта, тези цветове са символизирали природата и повяхването на листата. Лятото (оранжевият цвят) умира, а студът поемал юздите в ръцете си. 
 
10. Нощните шеги
Древните келти празнували Самхайн с игри, огньове и нелепи нощни шеги. Но още в началото на 20-ти век тържествата стават по-шумни и включват актове на вандализъм. Американските историци предполагат, че това се дължи на голямата депресия. За да предотвратят бунтовете, възрастните започнали да дават бонбони на младежите, при условие че са облечени в оригинални костюми. 
 
11. Ябълки в сироп
Тези сладки плодове на пръчка, покрити с лъскав червен крамелизиран сироп, са популярни от ранните дни на празненствата на Хелоуин. За този атрибут на празника е целесъобразно да благодарим за сливането на традициите на две култури (келтски и римски). Римляните често изобразявали богинята на плодородието с ябълка в ръката си.
 
12. Гадаенето по ябълки
В древни времена ябълката се смятала за свещен плод, по който може да се гадае бъдещето. Момичетата са били любопитни да отгатнат за предстоящия си брак. Ябълките се поставяли в кофа с вода и тази, която успеела да извади плода без помощта на ръце, скоро щяла да се ожени. 
 
13. Царевични бонбони
Не можем да си представим съвременния празник без бонбони. Въпреки това, преди сто години технологията за приготвяне на деликатесите е била изключително сложна. За направата на специалните бонбони във въд на царевични звънца, се е загрявал сироп до определена температура в големи вани, в които са се потапяли бонбоните, за да се осветят. 

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash