ЕК с кампания за насърчаване на ваксинацията в България и борбата срещу фалшивите новини

Масовото разпространяване на дезинформация за коронавируса и за ваксините често води до колебания и объркване сред българите. Ето защо е важно те да получават актуална информация от авторитетни и проверени източници.
 
Заради тези тревожни тенденции, Представителството на Европейската комисия в България започва кампанията "България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!" с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и офисът на Световната здравна организация в България, УНИЦЕФ и други партньорски организации. Целта е с положителни послания да се насърчи онази част от българските граждани, които все още имат колебания относно ваксинирането, да потърсят мнението на медицинските специалисти.
 
Изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов заяви: "България и Европа са в решителен етап от борбата с пандемията – сега, когато наличността на безопасни и ефикасни ваксини в ЕС е гарантирана, трябва да използваме момента максимално бързо да постигнем ваксиниране на поне 70% от възрастното население. Поставянето на ваксина е лично и доброволно решение. Всеки от нас често се поддава на емоции и именно заради това отправяме емоционално послание към хората – да послушат сърцето си, но и да потърсят достоверна информация."
 
В рамките на кампанията ще се излъчват поредица от видеоклипове, послания за радио слушателите и други визуални комуникационни материали и публикации на открито в множество общини в страната. Тяхното послание "Прегърни живота!" е универсално и символизира стремежа на всички ни да се освободим от капана на пандемията, за да бъдем отново заедно със своите близки и приятели.
 
Кампанията приканва гражданите, когато мислят за ваксини, първо да потърсят мнението на лекар и да посетят специална интернет страница, където са събрани интересни и важни факти относно ваксинирането срещу COVID-19. Там всеки ще намери на достъпен и лесен за възприемане език отговорите на въпросите около ваксинирането, които най-често го вълнуват. Посочени са препратки към информационните сайтове на компетентните български здравни власти и на съответните европейски и международни организации — Европейската агенция по лекарствата, Световната здравна организация и др.
 
Представителството на Европейската комисия в България си партнира с редица водещи национални електронни медии за кампанията и отправя призив към всички български медийни организации да се включат в нея. Нека заедно да вдъхнем увереност и надежда за справяне с пандемията и да се върнем в прегръдката на живота.
 
Още информация ще намерите на следната интернет страница, на страницата ни във Facebook и в канала ни в YouTube.

Свързани новини

Опасност не за подценяване!

17.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

14.11.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022


flash