Най-полезните и най-вредните храни преди сън

Независимо дали сте ранна птица или сова, всички можем да се съгласим, че когато най-накрая положим глава на възглавницата, бихме искали всъщност наистина да заспим. Нищо не е по-досадно от безсънието, а вече има и достатъчно доказателства, че сънят е от съществено значение за доброто здраве. Всеизвестно е, че храната също влияе на съня, пише vesti.bg. Вижте кои са добрите и лошите храни, когато става въпрос за здрав сън.
 
Череши (полезно)
Черешите са една от малкото естествени храни, които съдържат мелатонин - химикалът, който помага да се контролира вътрешният часовник на тялото ни. Едно проучване пък установило, че пиенето на сок от череши подобрява продължителността и качеството на съня при възрастни хора, страдащи от хронично безсъние.
 
Чийзбургер с бекон (вредно)
Огромното съдържание на мазнини в този конкретен сандвич, особено популярен в заведенията за бързо хранене, е гарантиран убиец на съня. Този вид храни са стимулатор за образуването на киселини в стомаха, което води до изключително неприятно усещане. В тази храна няма нищо полезно не само за съня, но и за здравето ви.
 
Мляко (полезно)
Може би имате спомени как майка ви (или най-често баба ви) ви е давала чаша топло мляко, за да можете да заспите. Млякото съдържа аминокиселината триптофан, прекурсор на мозъчния серотонин. Въпреки че е противоречиво, някои хора вярват, че комбинацията между двете може да ви накара по-лесно да заспите. А може би чашата топло мляко връща детските спомени и ви унася.
 
Вино (вредно)
Алкохолът от всякакъв вид е лоша новина за съня. Той се разгражда бързо във вашия организъм и ви кара да се будите по няколко пъти през нощта. Освен това е добре дамите да имат предвид, че алкохолът увеличава хъркането на половинката им, което със сигурност пречи на добрия сън и на двамата.
 
Жасминов ориз (полезно)
Жасминовият ориз се нарежда на едно от първите места по гликемичния индекс, която означава, че се усвоява бавно от организма, освобождавайки постепенно глюкоза в кръвта. Консумацията му четири часа преди лягане скъсява времето, за което заспивате, показва проучване от 2007.
 
Черен шоколад (вредно)
Шоколадът съдържа не само калории, но и кофеин, особено черният шоколад. Освен това той съдържа и теобромин, друг стимулант, който може да увеличи сърдечната честота и безсънието.
 
Банани (полезно)
Бананите насърчават съня, тъй като съдържат естествените мускулни релаксанти магнезий и калий. Освен това са въглехидрати, което също подпомага заспиването. И друг плюс – бананите като цяло са полезни за консумация, защото калият помага за здрава сърдечносъдова система и по-добра когнитивна функция.
 
Къри (вредно)
Не говорим за индийската храна сама по себе си, а за най-тежките подправки, които може да ви държат будни през нощта. Проучване, направено в Австралия установило, че мъжете, които поливат вечерята си със сос табаско и горчица имат по-често проблеми със заспиването. Освен това подправките могат да причинят стомашни киселини.
 
Валерианов чай (полезно)
Доказано е, че коренът на растението валериана ускорява заспиването и подобрява качеството на съня. Това не е чай, който можете да пиете по принцип, защото наистина ще ви направи сънливи, но е идеален за момента преди да се отправите към леглото.

Свързани новини

Опасност не за подценяване!

17.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

14.11.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022


flash