7 изпитани трика за справяне с лошата дисциплина

Проблемите с дисциплина създават дискомфорт във всяка среда – и у дома и в клас. Ще ви дадем няколко идеи за това как да се справите, ако на вашия малчуган често му е трудно да стои кротко и съсредоточено. Безценни методи за това споделя мис Теди – преподавателка на образователен център BRITANICA в държавно столично училище.
 
1. Вълшебната пауза
Когато децата започнат да се карат по време на час, спирам работата и провеждам кратък разговор, докато страстите се охладят. Казвам им, че в междучасието ще доизясним ситуацията. Предпочитам да загубим 2-3 минути, но да разрешим казуса и да можем да продължим урока. Така учениците осъзнават, че часът е за учение, а междучасието – за разговори. Благодарение на този подход децата нарекоха моите часове quiet zone (тиха зона).
 
2. Създаване на доверие
Трябва да покажеш на децата, че си там заради тях и могат да се обърнат към теб за всяко нещо без притеснение, дори да е нещо лично. Важно е да спечелиш доверието им, като им докажеш, че си на тяхна страна и искаш да им помагаш. Същото трябва да е и отношението на родителите – най-важното е да имат време за разговори с децата си. За това трябва да се изберат спокойни моменти, в които малчуганите са склонни да разкажат каква е причината за дадена тяхна постъпка.
 
3. Не на етикетите
Не използвайте негативни нарицателни. Ако хванете детето си в лъжа, не казвайте "ти си лъжец", а: "ти излъга, помисли добре следващия път преди да го направиш". Не превръщайте една проява на лошо поведение в негова същност, като му слагате етикети.
 
4. Единни в посланията
Учителят и родителят трябва да бъдат партньори. Детето трябва да чува едно и също послание и от двете страни, за да има резултат. Ако единият казва – "трябва да работим върху концентрацията", а другият отрича да има проблем, детето получава смесени сигнали и това го обърква.
 
5. Разбиране на потребностите
Трябва добре да познаваме индивидуалността на всяко дете и да се съобразяваме с неговите потребности. Например тези, които обичат да се движат и сякаш не могат да стоят на едно място, често са сочени като буйни и проблемни. А те имат нужда от по-динамични занимания. Те са тези, които обичат да почистват дъската или да раздават материалита с упражнения на другарчетата си  в клас. Най-важното е постоянно да са заети с нещо, свързано с процеса на работа.  Ако на такова дете дадем ролята на помощник на учителите или родителите, това ще му вдъхне усещане за отговорност и важност.
 
6. Поощрение
Караниците и наказанията не помагат. Положителното отношение работи по-добре. Всяко дете трябва да получава похвали и то не само за това, че се е справило отлично в часа по английски, например, а и когато се проявило като добър човек. "На малките ученици раздавам като награда изрязани хартиени усмивки, които те събират и броят с удоволствие. А у дома можете да превърнете хладилника в "борд" за постижения и добри практики. Слагайте бележки с надпис "Thank you!", когато детето ви е положило усилия или е извършило добро дело.", предлага мис Теди.
 
7. Търсете индивидуален подход
Няма универсални правила за справяне с нежеланото поведение. Трябва да търсим специален път към всяко дете. Това изисква малко повече време, но дава чудесни резултати!
 
За ползите от обратната връзка и контакта между родители и учители за успеха на детето, четете в блога на BRITANICA

Свързани новини

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

Royal Enfield и Rueju на Moto Expo 2024

11.04.2024

Ново от Moto Expo 2024

06.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

18.03.2024

Премиери от BMW и КТМ на Moto Expo 2024

16.03.2024


flash