10 неща, които могат да подобрят кариерата ви

Шефът и мениджърът ви не са отговорени за вашата кариера. Те отговорят за свършената от вас работа. В същото време, чакането до края на годината, за да бъдат отчетени успехите и постиженията ви, не си заслужава. Трябва да управлявате кариерата си във всеки един момент. Profit.bg представя 10 неща, които можете да направите в един ден и така да подобрите кариерата си. 
 
1. Поставяйте си малки цели редовно
Когато дойде време за преглед на свършеното през годината, се съсредоточаваме върху постигнатите цели. Но една година си е доста време, през което можете да осъществите доста дългосрочни цели. Съветваме ви обаче да си поставяте по-краткосрочни цели. Хвърлете поглед върху ежедневната си работа. Какво можете да направите, за да подобрите качеството на работата, която вършите за един ден? Помислете. Веднъж щом си поставите цели, сложете задължително крайните им срокове. Дойде ли уречената дата, наградете се за успеха си. 
 
2. Разпрострете се 
Някои специалисти казват, че успехът се крие извън зоната ни на комфорт. Затова – разпрострете уменията и знанията си отвъд. Направете нещо, което ви плаши. Не обичате да говорите пред публика? Започнете да кандидатствате за семинари като презентатори. Изявявайте се на работни срещи. 
 
3. Снабдете се с обратна връзка
Важно е както да се мобилизирате сами, така и да си осигурите човек или хора, които да ви дадат адекватна обратна връзка. Трябва да разполагате с нея по всяко време. Мнозина лектори често задават въпроси веднага след проведена среща. Можете да научите много неща от въпросите и отговорите. 
 
4. Очертайте работата си 
Имате ли някаква представа колко страхотни неща свършихте през изминалата година? Вероятно, не. Причината се крие във факта, че не очертавате най-важните си постижения. Направете го. Съберете на едно място най-представителните си творения и бъдете готови да ги представите на хората – на работодателя си, на бъдещия си работодател и т.н. 
 
5. Бъдете любопитни 
Отделяйте малко време седмично, за да проследявате всичко ново случващо се в сферата, в която работите, или във фирмата. Изучавайте индустрията си. Задавайте въпроси на хората около вас. Питайте мениджъра и колегите си. Интересувайте се дали клиентите ви са доволни. Изградете смислена връзка между случващото се около вас и промените.
 
6. Четете
Отделете време за четене на малки и големи блогове. Четете книги за професията си. Четете бизнес издания, които разширяват познанията и мисленето ви. И в края на деня – отново четете. Четенето на новини ви дава възможност в ключов момент да стартирате разговор и да изградите ценни връзки. 
 
7. Използвайте брилянтно нетуъркинга
Никога не пращайте стандартна покана в LinkedIn. Винаги персонализирайте съобщенията. Описвайте какво ви интересува и как можете да бъдете полезни. Ако не познавате човека, най-добре е да потърсите общ познат, който да ви запознае. Когато умеете да завързвате запознанства в социалните мрежи, можете да извлечете полза от това и да уставите у другите положителна представа за вас. 
 
8. Намерете си ментор
Менторите са полезни източници в много отношения. Нуждаете се от обратна връзка? Питайте ментора си. Искате информация за индустрия или конкретна фирма? Питайте ментора! 
 
9. Вземете си протеже
От своя страна, протежето също може да бъде неизчерпаем източник на полезна информация. То можете да провокира познанията и уменията ви. Може да ви принуди да излезете от комфортната си зона и да се разпрострете. 
 
10. Винаги се ослушвайте
Дори и да се усещате комфортно в сегашната си роля, никога не е излишно да се ослушвате за нови възможности и да градите отношения с нови хора в индустрията. Именно последните могат да положат основите на бляскаво бъдеще, тъй като няма как да знаете отсега дали пътищата ви няма да се пресекат отново. Винаги бъдете отворени за нови възможности и хора.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash