9 преценки, които хората правят от пръв поглед

Всички знаем колко важно е първото впечатление, но дали знаем от какво точно се състои то? Още в първите секунди на всяко ново запознанство, хората внимателно се преценяват един-друг и си вадят изводи за качества, вариращи от интелекта до степента на разкрепостеност, пише manager.bg. Ето и кои са 9-те преценки, които хората правят в началните мигове от първия си контакт:
 
1. Дали сте човек, на когото могат да разчитат
Тази преценка отнема едва една десета от секундата, смятат учени от Princeton University. Те са провели експеримент сред група студенти, които е трябвало да оценят привлекателността, компетентността, агресивността и надеждността на актьори само по снимки на техните лица. И всичко това, в рамките на 100 милисекунди. Друга група студенти пък разполагали с неограничено време, за да направят същото. Въпреки че оценките на някои от качествата се различавали между двете групи, всички студенти били единодушни по отношение на надеждността.
 
2. Дали имате висок социален статус
Датски учени открили, че хората, които носят маркови дрехи били възприемани като представители на по-висок социален клас, за разлика от другите, които носели обикновени дрехи. "Възприятието за всеки друг аспект, който би могъл да повлияе на общуването, беше едно и също," пишат авторите. "Нямаше разлики в оценките по привлекателност, възпитание или надеждност. Отчетохме промени само по отношение на социалният статут."
 
3. Сексуалната ви ориентация
Тази преценка отнема една двадесета от секундата – колкото време ви е нужно, за да разпознаете нечие лице. "Бързата и точна преценка за сексуалната ориентация може би е поредният симптом на скоростния и резултатен когнитивен механизъм за преценяване на чуждите качества," пишат в статията си Никълъс О’Рул и Налини Амбади.
 
4. Дали сте интелигентни
През 2007 проучване, водено от Проф. Нора А. Мърфи от Loyola Marymount University, откри, че гледането на събеседника в очите е от огромно значение за преценката ни за неговия интелект. "Визуалният контакт по време на разговор е ключово поведение," пише тя. "То е пряко свързано с коефициента на интелигентност; може да бъде манипулирано от впечатлението, което искаме да оставим у другия; и влияе върху преценката на събеседника ни за нашия интелект." Носенето на очила с дебели стъкла и прекомерното бърборене също помагат.
 
5. Дали сте разкрепостени
Според британско проучване, дамите с видими татуировки са възприемани като по-малко атрактивни, по-разкрепостени и по-често употребяващи големи количества алкохол, отколкото тези, без мастило по телата си – резултатите са свързани с добре познатия ни стереотип за жените, притежателки този вид рисунки. "Във Великобритания татуирането сред жените често е свързвано с “ladette" (женския еквивалент на младежката "lad") културата, която често включва склонност към спортуване, консумацията на големи количества алкохол, бързи коли и цял арсенал от мъжки списания," пишат авторите.     
 
6. Дали сте доминантни
Плешивостта не просто е привлекателна, тя е признак на сила. Проучване на University of Pennsylvania сочи, че "мъжете с бръснати глави биват възприемани като по-доминантни от кавалерите с гъста коса", както и че "мъжете, чиято коса е била премахната посредством дигитална обработка, били приемани за по-доминантни, високи и силни, отколкото преди компютърните манипулации". Не тъгувайте, ако губите косата си - във ваш плюс е!
 
7. Дали сте успешни
Ако искате да изглеждате успешни, купувайте си поръчкови костюми. На участниците в едно проучване били показвани снимки на мъже в купени и в поръчкови костюми, като господата в последните били оценени като по-успешни. "Откритията ни сочат, че добре направеното облекло влияе положително на първото впечатление," пишат авторите.
 
8. Дали имате шанс да получите повишение
Повишението не просто ви носи по-висок статут, но и финансови облаги. В канадско проучване от 2011 на група студенти били показани снимки на мъжки модели, облечени както в костюми, така и във всекидневни дрехи. Младежите били попитани как моделите биха се представили в различни професии. Резултатите били категорични – от изтупаните мъжаги не просто се очаквало да печелят повече пари, но и да получат повишение в по-кратки срокове.
 
9. Дали сте авантюристи
Околните съдят не просто по външния ни вид, но и по движенията ни. За проучване на Durham University, на група студенти били показани 26 видео клипа на други ходещи студенти – някои с по-небрежни походки, а други – с по-елегантни. Едва няколко стъпки били нужни на участниците в проучването, за да си изградят представа за характерите на хората от клиповете. Онези с по-небрежни походки били възприети като по-големи екстроверти и авантюристи, докато останалите били сметнати за невротични.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash