Търси в сайта...

13 признака, че диетата ти е пълноценна

Има безброй статии за това какво да ядем и какво не; кое хранене е здравословно и кое – не; кои храни са полезни и кои – вредни. Колкото специалиста попитате, всеки ще ви каже нещо различно и обикновено всички ще си противоречат, пише bb-team.org. Някои неща категорично се отричат в единия лагер, а в другия са манна небесна и в близките години, дори десетилетия, изобщо не се вижда примирие на хоризонта. И все пак, ето кои са критериите, по които да прецените дали храненето ви е пълноценно, дали ви доставя необходимите енергия и хранителни вещества, и дали има нужда да промените нещо.
 
1. Ходите редовно до тоалетна
Това е първият критерий, по който да разпознаете нездравословното хранене. Направете така, че да освобождавате отпадъците от червата си поне веднъж дневно. Ако за вас е "нормално“ да ходите по голяма нужда веднъж на два, три дни или седмица, замислете се за това дали приемате достатъчно количество фибри и вода, и дали храната, която приемате не се оказва прекалено трудна за обработка от вашето тяло, макар и здравословна "по документи“.
 
2. Теглото ви е в здравословни граници
Здравословното хранене поддържа здравословно тегло. Няма как да сте с 15 килограма над нормата и с 30% подкожни мазнини, и да сте здрави. Обратното също е валидно – прекалено ниското тегло е индикатор че е време да промените нещов диетата си преди да сте се сдобили с "неочаквано“ заболяване. Тук правим едно уточнение за дамите – това, което ви се иска да е идеалното ви тегло, не винаги е такова по отношение на здравето ви. Избавете се от маниите да пазарувате дрехи от детски магазин и погледнете реалистично на себе си. Това, което си причинявате днес, ще окаже своето отражение утре или след години.
 
3. Не усещате тежест след хранене
Усещането след хранене е важно. Няма нужда да ядете "до пръсване“ само, защото днес сте имали тежка тренировка. Яжте с мярка, за да ви се отблагодари тялото. Имайте чувство за ситост след хранене, но не и за тежест в корема, при която ви се иска просто да легнете и да спите.
 
4. Либидото ви се увеличава
Това е немаловажен момент в диетата на един човек и тук имаме два аспекта – физически и психологически. От една страна, при балансирано хранене, което ни поддържа в добра физическа форма и добро настроение, хората се чувстват по-свободни и уверени при интимно общуване. От друга страна, наднормените килограми и храненето с продукти, които не са приятели на хормоналната ви система карат секрецията на половите хормони да намалява, а с тях намалява и желанието ви за близък контакт с човека до вас.
 
5. Чувствате се щастлив/а
Това, разбира се, е прекалено общо и субективно твърдение, но като цяло, пълноценната храна ви прави по-щастливи, най-малкото, защото се предполага, че нямате проблеми като излишни телесни мазнини, констипация, тежест в корема, проблеми при интимно общуване и други подобни.
 
6. Приятелите ви смятат за приятно смахнат
За съжаление, в днешно време за "нормално“ за счита храненето с преработени и готови продукти. Почти всеки, който е решил да се храни пълноценно с истинска храна, остава неразбран и понякога – обект на подигравки и подмятания от страна на колеги, приятели или роднини. Все пак бъдете внимателни – ако шегите прерастнат в загрижени съвети, потърсете квалифицирана помощ, може би е време да преосмислите стратегията си по отношение на храненето.
 
7. Разболявате се по-рядко
Пълноценната храна кара имунната ви система да работи оптимално и да разпознава и елиминира евентуални заплахи. Ако често страдате от инфекции и всеки сезонен вирус не пропуска да ви "навести“, ако често ви се налага да ползвате медикаменти, които се дават без рецепта, значи имате нужда от освежаване на хранителните си навици.
 
8. Здрава кожа, лъскава коса
Това, което ядете най-ясно се вижда по кожата и косата ви. Ако кожата ви е със свеж тен, добре хидратирана, ако нямате кожни алергии (в т.ч. слънчева), ако косата ви е здрава и лъскава, няма от какво да се притеснявате.
 
9. Нормално кръвно налягане
Определени храни имат влияние върху кръвното ви налягане. Често измененията, които настъпват в него остават незабелязани, но при по-резки колебания можете да усетите неговото прекомерно повишаване или намаляване. Понякога колебанията в кръвното налгане могат да ви послужат като индикатор за това кои храни не са ви от полза.
 
10. Добро зрение
Добрата диета поддържа зрението добро. Това съвсем не означава, че ако носите очила с висок диоптър можете магически да го свалите чрез храна, но промените в зрението могат да са ви ориентир за наличието или липсата на определени вещества. Доказано е, че някои субстанции, съдържащи се растенията, подобряват зрението, но тяхното действие е по-скоро неуловимо за просто око при консумацията на умерени количества. За сметка на това редовната им консумация може да доведе до намаляване риска от дегенеративни заболявания на очите.
 
11. Бистър ум
Мозъкът изразходва немалка част от калориите, които консумирате, затова би ви било единствено от полза, ако внимавате за това какво влиза в тялото ви. Някои храни правят мозъка ви ленив и намаляват значително функцията му, докато някои билки и храни могат да ви направят бдителени, съобразителни и възприемчиви. Както е ставало на въпрос и в други материали, прекомерните количества храна и излишните в следствие на това килограми, водят до т.нар. "ефект на динозавъра“, при който мозъчната функция намалява обратно пропорционално на излишните килограми.
 
12. Пълноценен сън
Нездравословната храна прави съня ви непълноценен. Преяждането също държи тялото ви активно, опитвайки се да обработи ненужно големите количества храна. Достатъчното количество храна, както и доброто ѝ качество, осигуряват сън, който да дава на тялото ви необходимата почивка.
 
13. Здрави кости, мускулен тонус
Добрата храна, богата на витамини, минерали, качествени мазнини и белтъчини ви подсигурява по-добър мускулен тонус и здрава костна система. Обратното – бедната на нутриенти и богата само на калории храна прави мускулите, както и останалите ви тъкани, нездрави, а костите – чупливи.
 
Всички изброени до тук признаци могат и трябва да се разглеждат като само една от съставните части на здравсловния живот. За такъв са ви необходими още – правилно движение, добра почивка, подходяща обкръжаваща среда и методи за намаляване и справяне с излишния стрес. 

Свързани новини

Опасност не за подценяване!

17.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

14.11.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022


flash