Търси в сайта...

Съдът реши: "Big Pimpin'" на Jay Z не нарушава ничии авторски права

Съд в Лос Анджелис отсъди в полза на Jay Z и продуцента Timbaland, които бяха обвинени в плагиатство от наследника на египетски композитор, пише bgnes.com. 
 
Федерален съдия Christina Snyder отхвърли иска на наследника на композитора Baligh Hamdi, че Jay Z е плагиатствал мелодията му за флейта, която звучи в песента "Big Pimpin'", класически хип-хоп. Лайтмотив в песента, записана през 1999, е ориенталски мотив на флейта. Инструменталът е композиран през 1957 от египтянина Baligh Hamdi за филма "Khosara Khosara" (1960) и сега неговият племенник Osama Fahmy обвинява създателите на Big Pimpin в плагиатство. 
 
Американският продуцент на "Big Pimpin'", Timbaland, никога не е крил, че е чул музиката от неидентифициран компактдиск, но твърди, че си е помислил, че мелодията вече е била "без права" в публичното пространство. Антуражът на Jay Z бързо се бе опитал да спре полемиката, като плати през 2001 сумата от 100 хиляди на лейбъла EMI Music Arabia, който държи филмовите права. Сумата е била споделена с наследниците на Baligh Hamdi, починал през 1993. 
 
Въпреки това неговият племенник Osama Fahmy решава да продължи срещу рапъра и продуцента, като посочва, че споразумението от времето не е имало стойност пред египетския закон. Адвокатът му, освен това, в заключителната си пледоария пред съда заявява, че композиторът Baligh Hamdi е бил "изискан човек", който би бил ужасен да чуе, че музиката му звучи на фона на вулгарния текст на "Big Pimpin'".

Свързани новини

Timbaland се завръща с нещо интересно

01.09.2023

Бионсе и Джей Зи - 10 години брак

28.05.2018

Jay Z публично призна за изневерите си

30.11.2017

Timbaland се завръща

28.11.2017

Beyonce и Jay Z подновят сватбени обети

31.07.2017


flash