Четвъртата Нощ на театрите идва на 19 ноември

За четвърта поредна година Нощ на театрите ще покани всички почитатели на театралното изкуство по един много специален начин да се докоснат до него. В включени над 100 събития в театри, алтернативни локации, зали, клубове, галерии в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Шумен, Благоевград, Хасково, Казанлък, Перник, Кърджали Смолян, Симитли и Търговище. 
 
Популярни лица на българския театър станаха посланици на европейската инициатива Нощ на театрите, сред които Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Деян Донков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Ана Пападопулу и Биляна Петринска. 
 
Нощта е дълга е пълна с театър е посланието на мобилния апликейшън на Нощ на театрите, който безплатно може да се свали от Google Play и AppStore и в който е събрано всичко, което ще се случва в Нощта на театрите тази година. 
 
 
Въпреки съвременните технологии, театърът продължава да има значимо място в изкуството на 21 век. Може би защото на "живо" театърът случва пред нас съдби и животи. Тук и сега, за първи и последен път. Защото нищо не е както преди, това представление не може да е същото като другото, което си гледал преди няколко месеца. Какво мотивира публиката да влезе в театъра и да гледа определено представление? Как да се достигне до хората, които имат отношение към театъра, но не винаги имат време да го посещават? Това са малка част от въпросите, включени в дискусията "Театърът и Публиката" на 17.11.2016, 19:30, Сцена Четвърти етаж, Народен театър "Иван Вазов", вход свободен.
 
Проектът "Кастинг" събра 28 актьора в една по-различна интерпретация на "Ромео и Жулиета". Калейдоскоп от състояния на духа и проекции на емоцията са "хванати" в 6-минутното филмче, дело на младия режисьор Явор Веселинов. Проектът показва кастингите за роли и умението да влезеш в "кожата" на някой друг, да пресъздадеш емоция, да изиграеш типаж – да си себе си и едновременно с това да си друг. 
 
Pecha Kucha Night буквално в превод от японски означава "свободен разговор”. Форматът води началото си от Япония, където за първи път се случва като независимо събитие за млади архитекти и дизайнери. Pecha Kucha (Печакча) е микс от шоу и приятелски разговор. Запазената му марка е форматът 20х20, - участниците правят своето представяне чрез визуален материал в рамките на 20 слайда, за не повече от 20сек. всеки или в рамките на около 7 минути. Вижте го на 18.11.2016, 20:00, Клуб "Алкохол", вход свободен.
 
Нощ на театрите е част от инициативата "Европейска нощ на театъра", която вече 9 години се случва в няколко европейски страни и  обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената, за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.
 
Цялата програма за Нощ на театрите вижте на theatresnight.org/events.

Свързани новини

"Цар Лъв" се завръща

11.10.2022

Мюзикълът "Цар Лъв" най-сетне и у нас

10.02.2022

Влез в илюзията!

13.10.2021

"Отвъд стената" - за глухи и чуващи деца

01.10.2021

Напусна ни Татяна Лолова

23.03.2021


flash