"Цар Лъв": най-касовият мюзикъл през последните 20 години най-сетне и у нас

"Цар Лъв" (The Lion King), който безапелационно оглави класациите за любим мюзикъл на всички поколения, ще завладее сцената на Зала 1 на НДК на 11 април.
 
"Цар Лъв" (The Lion King) е първият анимационен филм на Дисни, създаден по оригинална история (1994), вдъхновена от библейските разкази за Йосиф и Моисей, както и от "Хамлет" на Шекспир. Песните на Елтън Джон и текстописеца Тим Райс, с оригинална музика на Ханс Цимер: "I Just Can't Wait to Be King", "Circle of Life", "Hakuna Matata", "Can You Feel The Love Tonight" и други, покоряват сърцата на зрителите и спечелват две награди "Оскар" и един "Златен глобус". Едноименният мюзикъл прави своята световна премиера в Лондон през октомври 1999 и оттогава, освен че триумфира на световната сцена, носи шесткратно повече приходи от анимационния филм.
 
 
Сюжетът разказва за Симба (от суахили - "лъв") - младият лъв, който трябва да наследи баща си Муфаса като цар на Лъвските земи. Но убийството на Муфаса от чичо му Скар обърква предначертания ход на събитията и въвлича Симба в много премеждия, докато след години борба доброто побеждава, Симба заема полагаемото му се място и животът се завръща в обичайната си посока. 
 
Повече от 20 години "Цар Лъв" привлича публиката в целия свят, което показва, че всички ние имаме нужда от красиви и добре разказани приказки за кръговрата на живота. Във всеки един човек живее и доброто и злото, и само ние решаваме кое от тях ще управлява.
 
 
На 11 април ще станем свидетели на невероятно зрелище за сетивата, обединило в завиден синхрон всички елементи на хитовия мюзикъл – от музиката, сценографията, костюмите, хореографията, сценичните боеве и 3D мапинга до зашеметяващите изпълнения на артистите от сферата на всички сценични изкуства.
 
Мюзикълът "Цар Лъв" оживява за пръв път на професионална сцена в България в мащабната продукция на Държавна опера Варна, с оркестрация на Данко Йорданов и именити творци в постановъчния екип: режисьор - Петко Бонев, диригент - Страцимир Павлов, сценичен дизайн и костюми - Ася Стоименова, сценично движение и пластика - Анна Пампулова,  сценични бойни пластики - Николай Градинар – Дериволков, 3D мапинг - Лора Руневска, превод - Лилия Бонева.
 
 
В състава на артистите от различни поколения, избрани след труден кастинг в два тура, се открояват изпълнителите на малките  Симба и Нара - Максим Ялнъзов и Бриана Петрова. В главните роли ще гледаме утвърдени имена, сред които Виктор Ибришимов, Борислав Веженов, Лилия Илиева, Димитър Ялнъзов, Христина Джурова и др.
 
"Цар Лъв" е изключително въздействащ и завладяващ спектакъл, който ще докосне сърцата на публика от всички възрасти. Билетите за продукцията вече са в продажба в мрежата на Eventim и Билетен център НДК.
 

Свързани новини

"Цар Лъв" се завръща

11.10.2022

Влез в илюзията!

13.10.2021

"Отвъд стената" - за глухи и чуващи деца

01.10.2021

Напусна ни Татяна Лолова

23.03.2021

"Любовни истории" с чикагски привкус

19.02.2021


flash