"Отвъд стената" - театрално приключение за глухи и чуващи деца

На 2 и 10 октовмри в ОКИ "Дом на културата Красно село" в София ще се състои "Отвъд стената" – спектакъл, обединяващ изразните средства на кукления театър с жестовия език. Главната цел на проекта е театралното приключение да бъде еднакво вълнуващо и разбираемо както за чуващите, така и за глухите деца. 
 
Преживявайки го заедно, малките зрители могат да съборят смело "стените" помежду си и да опитат да общуват свободно и без страх едни с други. За да ги улесни, представлението ще представи със средствата на изкуството някои от основните жестове, които чуващите деца могат да научат и в последствие да използват при комуникацията със своите глухи връстници.
 
Концепцията на режисьора Мила Коларова извежда на преден план наболелия социален проблем, който настоящата пандемия осветли, а именно силно лимитираната среда, в която живеят хората с различна степен на слухови увреждания, достъпа им до важна информация и липсващите условия за пълноценното им участие в културния живот. "В представлението "стената" е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Тя е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен", споделя режисьорът.
 
Премиерата на "Отвъд стената" - театрално приключение за глухи и чуващи деца
 
Чуващата актриса Юлия Коларова и глухата актриса Росица Караджова си служат с изразните средства на жестовия, говоримия и визуалния език на кукления театър, за да пресъздадат моменти от живота на две различни едно от друго същества, всяко потънало в своя изолиран малък свят, които прерастват в серия забавни епизоди в анимационен стил. "Това представление е едно щуро, смешно-тъжно пътешествие, което отвежда до истината, че "стената" е просто илюзия, наш личен градеж от страхове, който би могъл да бъде срутен единствено, ако се осмелим да бъдем заедно", допълва Мила Коларова.
 
Проектът е продуциран от Фондация "Арт Бюро" в партньорство със Съюза на глухите и ОКИ "Дом на културата Красно село" и се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура" 2021 и Министерство на културата. Сценографията е дело на Станислава Кръстева, музиката е на Надежда Митева, а специални консултанти по жестов език са Силвана Павлова и актрисата Росица Караджова. Представлението е подходящо за деца над 6 годишна възраст.
 

Свързани новини

"Цар Лъв" се завръща

11.10.2022

Мюзикълът "Цар Лъв" най-сетне и у нас

10.02.2022

Влез в илюзията!

13.10.2021

Напусна ни Татяна Лолова

23.03.2021

"Любовни истории" с чикагски привкус

19.02.2021


flash