В галактиката има поне 17 млрд. планети подобни на Земята

В нашата галактика има най-малко 17 млрд. планети с размерите на Земята или близки, сочи ново проучване, публикувано в САЩ. То прави по-вероятно откриването на планета, приличаща на Земята.

Тази преценка за броя на сходните по размери планети в Млечния път, е резултат от нов анализ на данните на американския космически телескоп "Кеплър". Той бе изстрелян през 2009 г.,за да търси конкретен тип планети извън нашата слънчева система, наречени екзопланети. Това не означава непременно, че тези екзопланети са потенциално обитаеми, но вероятността да се открие подобна на Земята планета, се увеличава значително.

За да бъде обитаема една планета трябва да е на такова разстояние от своята звезда, че температурите да не са нито твърде ниски, нито твърде високи, за да може да има вода в течно състояние. Най-малко една от всеки шест звезди в Млечния път има планета с размерите на Земята, според главният автор на това проучване Франсоа Фресен от Центъра по астрофизика в Университета в Харвард. Той счита, че галактиката ни съдържа около сто милиарда звезди.

Телескопът "Кеплър" засича екзопланета когато тя преминава пред своята звезда и предизвиква намаляване на излъчваната светлина на мястото, където минава. "Кеплър" идентифицира така потенциалните екзопланети измервайки постоянно промените в светлината на повече от 150 000 звезди в съзвездията Лебед и Лира. За първите 16 месеца наблюдение телескопът е идентифицирал 2 400 потенциални екзопланети. 


Свързани новини

SpaceX излетя с туристи в Космоса

16.09.2021

Walk Off The Earth - “Home We’ll Go”

14.05.2015

Ирански астронавт до 2018

05.02.2013

Телефоните пречат на извънземните

04.02.2013

Предлагат вино и пури с лунен прах

16.01.2013


flash