Баумгартнер: Идеята за скока ми е на Иван Трифонов

Преди да извърши скока от стратосферата, австрийският парашутист Феликс Баумгартнер признава в интервюта, че идеята му е дал българинът Иван Трифонов. Той пък се кани да счупи рекорда и да скочи от 50 км.

Българинът разработвал идеята за скок от 50 км височина в продължение на 13 години и направил всички важни изчисления колко трябва да е голям балонът и какви инструменти са нужни в капсулата. После се срещнал с Баумгартнер, разказа самият Трифонов. 
 
Преди дни австриецът преодоля няколко рекорда, скачайки от височина 39 000 метра. Той стана първият човек, преминал звуковата бариера в свободно падане, достигайки скорост от 1342 км/ч.
 
"През 2004 г. той се срещна с мен и ми разказа за проекта си. Трифонов ми сподели всичките си идеи. Той бе вече твърде стар (на 67 г. - бел. ред.) за изпълнението им, не бе успял да намери спонсори", казва Баумгартнер преди време в интервю за сайта "Пур скайдайв".
 
"По-късно се срещнах и с Пер Линдстранд, който също работи по подобна концепция. Той дълго време сътрудничи на Ричард Брансън по плана му за обиколка на света с балон. Те двамата също бяха решили да опитат да подобрят рекорда на Джо Китинджър. Но се отказаха да работят по моя проект заради други планове", обяснява парашутистът.
 
Иван Трифонов е първият човек, пресякъл с балон с горещ въздух Средиземно море, пътувал с балон до Северния и Южния полюс, прелетял над Кремъл, Йерусалим и Китайската стена. 
 
Трифонов се кани да счупи рекорда и да скочи от 50 км. Мислех, че се е отказал, но сега разбрах, че иска да го направи с помощта на руснаците, обясни пред Стандарт Орлина Аспарухова, която е единствената лицензирана жена пилот на балон в България. 
Аспарухова е дългогодишен сътрудник и близък приятел на Трифонов. Сънародникът ни смята да осъществи намеренията си, използвайки собствените си изчисления, като счита, че няма риск, въпреки че е на 67 г. 

Свързани новини

Банани с кокаин

06.02.2013

Лондон узакони гей браковете

06.02.2013

Деветгодишна мексиканка роди

06.02.2013

Джон Галиано срещу "Диор"

06.02.2013

Ирански астронавт до 2018

05.02.2013


flash