Apple представи новия iPad mini

Apple представи новата по-малка версия на своя таблет, която ще бъде известна като iPad mini. С него компанията навлиза в директна конкуренция с таблетите на Google и Amazon.

Устройството разполага със 7.9-инчов дисплей с резолюция 1024х768 пиксела. Използваният процесор е по-старата версия A5. Като цяло таблетът споделя техническите характеристики на iPad 2, предаде dnevnik.bg
iPad mini се предлага с WiFi и WiFi/3G/LTE опции. На разположение са две камери – една за видео разговори в HD резолюция и 5МР на гърба за снимки. Разбира се, присъства и Lightning конектор. Батерията осигурява 10 ч. работа.

Таблетът е с по-скромни хардуерни възможности от своя по-голям събрат, но това е напълно нормално. Операционната система е iOS 6 и всички нейни функции са налични.

Корпусът е със 7.2 мм дебелина. Ще се продава в черно и бяло, както винаги.

Цените на новата джаджа започват от $329 за 16GB версия. Продажбите започват от 2-ри ноември т.г., включително и България. Тогава ще бъдат доставени и предварителните поръчки, които започват от този петък.

"Това е изцяло нов дизайн, а не просто по-малък iPad", каза Филип Шилер, старши вицепрезидент на глобалния маркетинг на Apple.

Той не пропусна да сравни Google Nexus 7 и iPad mini. "Техният е пластмасов, дебел и e непрактичен", каза Шилер. Той допълни, че площта на екрана на iPad mini е по-голяма, което го прави по-практичен за сърфиране из интернет отколкото конкурентните таблети.



Освен това Apple представи и обновена версия на 13-инчовия лаптоп MacBook Pro. Тя е по-тънка и лека, като е снабдена с Retina дисплей с резолюция 2560х1600 пиксела. Тя няма да измести стандартния 13-инчов MacBook Pro и ще се продава наравно с него.

Mac mini също получи нова версия с повече портове и подобрени характеристики. Вече се предлагат дву- или четириядрени процесори, Intel видео карта, до 16GB памет и до 2TB капацитет.

Компанията представи и новия iMac. Това е новото осмо поколение на компютъра и се отличава с впечатляващо тънък корпус. Гърбът е изцяло от алуминий, като в най-тънката си част е дебел само 5 мм. В центъра, разбира се, е малко по-дебел.

27-инчовата версия има дисплей с резолюция 2560х1600, но Apple не го обяви като част от категорията Retina. Той е IPS за добро качество на картината и широк ъгъл на наблюдение. Стерео система, HD камера, олекотено шаси, Intel процесор, до 32GB RAM и NVIDIA видео карта завършват системата.

Apple представи и новия Fusion Drive. Това е комбинирано устройство между 128GB флаш памет и до 3TB HDD. Във флаш паметта се съхранява операционната система и най-важните файлове и приложения автоматично се прехвърлят на нея от твърдия диск. Това става на базата на честотата на използване на приложенията, каза Филип Шилер.
Дебют направи и подобрена версия на стандартния iPad, която Apple представи като четвърто поколение на таблета. Тим Кук се похвали, че компанията е продала общо 100 млн. iPad-а за две години и половина.

Новият iPad използва обновен A6X процесор, който е два пъти по-мощен от неговия предшественик. Двойно ускорена е WiFi връзката, добавен е Lighting конекторът, както и различни адаптери. Дисплеят е същият, както и почти всички останали елементи, включително и цените. Продажбите му започват едновременно с тези на iPad mini.


Свързани новини

Apple представи новите iPhone 5S и 5C

11.09.2013

Рекордни продажби на Apple

24.01.2013

Топ 10 на безплатните приложения

14.12.2012

Филмът за Джобс ще бъде в три сцени

16.11.2012

iPhone 5 вече по магазините

21.09.2012


flash