Започна съдебният процес на Джон Галиано срещу "Диор"

В парижки съд започнаха първите изслушвания по иска, заведен от известния британски моделиер Джон Галиано срещу бившия му работодател – френската модна къща "Диор" – за нарушаване на трудовото споразумение.

Моделиерът, който бе творчески директор на "Диор" от 1996 до 2011 г., заведе през лятото на миналата година иск пред френския индустриален съд в Париж. Съдебното заседание бе насрочено за 4 февруари тази година.

Адвокатката на Галиано Шантал Жиро – Ван Гавер съобщи, че 52-годишният дизайнер е поискал компенсация за нанесените му щети с "уволнението без сериозна причина" от поста творчески директор. Галиано беше уволнен от модната къща през март 2011 г. заради антисемитски обиди в парижко кафене.

Първоначално бе съобщено, че Галиано е поискал компенсация от "Диор" в размер на 15 милиона евро, но адвокатката му не уточни сега сумата на иска.

По думите на Шантал Жиро – Ван Гавер, модната къща не е имала право да уволнява Галиано, тъй като по онова време той е страдал от медикаментозна и алкохолна зависимост. Адвокатката назова именно здравословното състояние като причина за уволнението, а по френските закони това не може да бъде причина за освобождаване от работа.

През първия ден от изслушванията от "Диор" се опитаха да оспорят компетентността на съда в решаването на въпроса. Заявиха също, че Галиано не е бил техен постоянен сътрудник с фиксирана заплата. Съдът обаче не прие аргументите на защитата и потвърди своята компетентност.

Модна къща "Диор" разполага с 15 дни, за да се обърне към апелативния съд и да докаже позицията си по въпроса. По думите на адвокатката на дизайнера, искът на Галиано към бившия му работодател ще бъде разгледан не по-рано от октомври или ноември
2013 г.

В края на август 2012 г. френският президент Франсоа Оланд подписа указ да бъде отнет Орденът на почетния легион на британския дизайнер Джон Галиано. Освен това моделиерът бе осъден условно през 2011 г. на глоба от 6000 евро за антисемитските си обиди. Джон Галиано стана кавалер на Ордена на почетния легион на 1 януари 2009 г.

Дизайнерът беше осъден за това, че през февруари 2011 г. на два пъти изрече антисемитски обиди срещу случайни хора в кафене в парижкия квартал Маре. Заради скандала той беше уволнен от поста творчески директор на "Диор" през март 2011 г. В съда Галиано обясни поведението си с това, че страда от зависимост към алкохол и наркотици и по това време се е подложил на двумесечен курс на лечение.


Свързани новини

Лондон прави Музикална алея на славата

04.02.2013

Ogi 23 - на кой му дреме

04.02.2013

ФИФА е най-продаваната игра по света

28.01.2013

Най-забавните комици в шоубизнеса

25.01.2013

Първа снимка на бебето на Шакира

24.01.2013


flash