Интернет тежи 50 грама

Математици от научен канал на YouTube изчислиха, че цялата маса на интернет е едва 50 грама, т.е. приблизително колкото тежестта на една голяма ягода.

А информацията в глобалната мрежа тежи по-малко от една прашинка. Каналът Vsauce съобщава, че в тези 50 грама влизат всички електрони от електричеството, необходимо за задействане на интернет, ако се допусне, че 75-100 милиона сървъра подкрепят интернет, без да се включват домашните настолни компютри, снабдени с интернет.

Всичко това възлиза на около 40 милиарда вата, които тежат приблизително колкото една по-голяма ягода. Ако се включат всички настолни компютри, използващи интернет, тежестта ще достигне приблизително колкото три ягоди.

Тежестта само на данните в интернет е значително по-малка. Трудно е да се изчисли колко точно данни има в глобалната мрежа, но според изчисленията на Ерик Шмидт от Гугъл в интернет има информация от около 5 000 000 терабайта, от които в Гугъл са налични около 0.04% от нея. Цялата тежест на информацията математиците от Vsauce изчисляват на 0.02 милионна част от 28 грама



flash