Търси в сайта...

"Социални паразити" обират данни от Facebook

Личните данни на милионите потребители в социалната мрежа фейсбук може да бъдат откраднати с програми, наречени "социални паразити", някои от които струват $29.

Това установиха изследователи в университета на Британска Колумбия в канадския град Ванкувър, съобщи Би Би Си.

По думите им компютърните програми "социални паразити" имитират истинските профили на потребителите във фейсбук и така успяват да "ожънат" огромно количество лична информация.

Според изследователите паразитите се използват все по-често от престъпниците в интернет. Те са различни от вирусите, които заразяват компютъра и позволяват на хакера да го контролира дистанционно. Паразитът успява да се представи за "истински" потребител на социалната мрежа. Така той изпраща съобщения, покани за приятелства и събития и други.

По време на експеримента изследователите създали 102 социални паразита и ги използвали в продължение на 8 седмици. За това време те се опитали да създадат приятелства с 8570 души. Точно 3055 приели поканата. След това от тях те откраднали над 46 000 имейла.

Учените предупреждават, че колкото повече приятели има един човек във фейсбук, толкова по-голяма е вероятността да попадне на фалшиви такива.



flash