10 начина да подобрите деня си за 5 минути

5 минути. Изключително малък период от време. Те обаче ще ви стигнат, за да направите едно нещо, което ще подобри деня ви, уверява obekti.bg. Затова отделете 5 минути и направете едно от изброените по-долу неща, за да намалите стреса, да подобрите настроението си и да натрупате повече енергия.
 
1. Оправете леглото си
Тук не става въпрос за поддържането на перфектна чистота. Този малък ритуал ще ви помогне да създадете една по-спокойна среда в спалнята си. Той е част от т.нар. "хигиена на съня" – малки навици, които ви помагат да спите по-добре. В своята книга "Проектът щастие" (The Happiness Project) писателката Гретчен Рубин препоръчва да превърнем оправянето на леглото си в ежедневен навик. Направете това още сутринта и готово – ще имате едно нещо по-малко, за което да се тревожите през останалата част на деня.
 
2. Вземете си храна със себе си
Ако се налага да работите извън дома си, си вземете нещо дребно за хапване. Това може да са плодове, ядки без сол, нискомаслено сирене или йогурт. Със сигурност ще огладнеете през следобеда!
 
3. Почистете бюрото си
Хвърчащите листа, мръсните чаши и всякакви други подобни неща ви разфокусират и намаляват вашата продуктивност. Въведете ред на бюрото си и ще видите, че ще може да се концентрирате далеч по-лесно.
 
Няколко изследвания показват, че слушането на музика понижава кръвното налягане, намалява стреса и подобрява настроението. Правилното парче притежава силата да промени вашето настроение. Именно поради тази причина заредете своя MP3 плейър с любимите си песни и създадете плейлист, който ще ви кара да се усмихвате. Без значение дали сте на работа или във фитнеса. Това е един безопасен и здравословен начин да направите деня си по-хубав - стига да не увеличавате звука прекалено много, за да не увредите слуха си.
 
5. Помиришете лимон
Бърз трик за намаляване на стреса. Японски учени откриват, че линалолът – субстанция, която откриваме в лимона - потушава класическата реакция на стреса "бягай или се бори". Не обичате лимони? Ползвайте босилек, хвойна или лавандула – техните миризми също намаляват стреса.
 
6. Разтегнете се
Не е нужно да обличате спортните си дрехи, за да се разкършите малко. Няколко прости движения също ще свършат работа. Протегнете ръцете си над главата. Повдигнете и свалете рамената си няколко пъти. Разтегнете краката си. Всичко това подобрява кръвообращението, прави ви по-гъвкави и успокоява мускулите, стегнати вследствие на стреса.
 
7. Медитирайте
По-лесно е, отколкото звучи. Ето какво трябва да направите. Седнете в удобна за вас позиция на стол или на пода. Съсредоточете се върху дишането. Нека то е дълбоко. Незабавно ще изскочат различни мисли в съзнанието ви, това не е проблем. Оставете ги да се реят из него и отново се съсредоточете върху дишането. Ежедневната медитация (дори и за няколко минути) намалява стреса.
 
8. Водете си дневник на благодарността
Отделяйте по няколко минути, за да пишете нещата, за които сте благодарни в живота – и малките, и големите. Лесно е човек да се оплаква за времето, трафика или проблемите на работното място. Всичко това обаче довежда до натрупване на негативна енергия. Ако бъдете благодарни за това, което имате, ще може да оценявате по-лесно позитивните неща в живота ви.
 
9. Изключете своите джаджи
Оставете смартфона настрана, поне за малко. Взирането в екрана на монитора по цял ден действа изтощително и довежда до бездействие. Бъдете офлайн от време на време. Това важи най-вече за периода преди сън. По този начин ще се отпуснете много по-лесно и ще заспите бързо. Това, че светът е онлайн 24 часа – 7 дни в седмицата, не означава, че и вие трябва да сте такива.
 
10. Определяйте приоритети
Приемете, че не може да свършите всичко наведнъж. Вместо това създадете списък със задачи и ги подредете по важност. По този начин ще видите много по-ясно онова, което наистина е от значение и работите, които могат да почакат.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash