24 неща за правене, ако забравите за телефона за 24 часа

Постоянната свързаност с нашите електронни устройства се отразява негативно не само върху съня ни, тя също така може да окаже влияние върху психичното ни здраве и да доведе до "прегаряне" на работното място, предупреждава profit.bg. Времето без електронни устройства дава на мозъка ни така необходимата почивка. Вижте какво можете да правите, ако забравите за телефони, таблети и лаптопи за 24 часа: 
 
1. Отидете на разходка
Разходките навън са полезни за вашето настроение и ум. Изследванията показват, че една разходка сред природата може да облекчи симптомите на депресия. Ако дадете на мозъка почивка и прекарате малко време на открито, това може да ви помогне да се справяте по-добре с умствените задачи. Плюс това разходката е движение, а движението е здраве. 
 
2. Играйте с домашния си любимец
Дайте на пухкавия си приятел вниманието, което заслужава. Проучванията показват, че домашните любимци могат да ви накарат да се чувствате по-щастливи и по-здрави. Не само това – те са част от собственото ви семейство, което не бива да пренебрегвате. 
 
3. Върнете се назад във времето
Извадете старите снимки (видеоклиповете са забранени) и си спомнете за минали години. Изследванията показват, че носталгията повишава оптимизма. 
 
4. Станете доброволец
Това е не само добро дело за обществото, това е добре и за здравето ви. Доброволческата работа е свързана с по-дълъг живот и намаляване на стреса. Изследванията също така показват, че актовете на доброта увеличат нивата на щастие. 
 
5. Споделете храната си с любимите хора
Излезте с вашите добри приятели на обяд или заведете родителите си на вечеря, разсейването от ежедневието ви е гарантирано. Изследванията показват, че споделените ястия заздравяват връзките между хората, като същевременно носят и множество други ползи за здравето. 
 
6. Опитайте нов спорт
Или, ако това не е вашата сфера, нова тренировка. Да бъдете активни е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си – както във физически, така и в психически смисъл. Пробвайте зумба, разходете се по нов маршрут в града или пък правете ежедневните си упражнения в парка с партньор. 
 
7. Водете си дневник
Напишете за какво сте благодарни или просто нахвърляйте чувствата си. Изследванията показват, че записването на негативни мисли ви помага да ги изхвърлите от ума си. 
 
8. Посетете музей
Потопете се в културата или научете нещо ново за изкуството или историята. Изследванията показват, че ученето води до дълголетие. А образованието в никакъв случай не трябва да остава вътре в университета. 
 
9. Отидете на денс парти
Танците не само подобряват настроението, те са страхотна форма на кардио тренировка. Ще се изненадате колко по-енергични ще се чувствате след това.
 
10. Медитирайте 
Просто да поседите в мълчание – това може да намали нивата на стреса, да доведе до положителни промени в мозъка ви и да ви направи по-състрадателни, ако се практикува редовно. 
 
11. Оцветявайте
Противно на всички разбирания, това не е само за деца. Доказано е, че тази дейност съдейства за намаляване на стреса и отпускане на съзнанието. 
 
12. Сгответе
Какво по-добро време да опитате предизвикателна рецепта от момента, в който имате свободно време? Освен това ще хапнете домашно приготвена храна, която винаги е по-полезна от останалите алтернативи. 
 
13. Разходете се с колата
Няма нищо друго, което да наподобява умствената яснота, която идва с малко шофиране. 
 
14. Наблюдавайте
Никога не се знае какво бихте могли да видите, ако не се взирате в екрана на електронното си устройство. Култивирането на чувство на любопитство към света и хората около вас е особено полезно за емоционалното ви здраве. 
 
15. Планирайте почивка
Превърнете мечтите си в реалност и най-накрая посетете любимата си дестинация. Изследванията показват, че планирането на пътувания кара хората да се чувстват по-щастливи, а очакването преди заминаването повишава нивата на радост. 
 
16. Практикувайте йога
Опитайте с няколко прости пози – дори те имат принос към здравословното ви състояние. Изследванията показват, че йогата има някои сериозни ползи за ума и тялото ни. 
 
17. Четете книга
Потопете се в разказ, който ще ви отведе далече от вашата реалност. Има изобилие от допълнителни ползи от четенето. То не само отпуска, но и поддържа мозъка ни във форма. 
 
18. Променете пространството си за сън
Купете си нова възглавница, сменете леглото, подберете нови чаршафи. Това ще ви накара да се чувствате щастливи и ще очаквате с нетърпение да дремнете. 
 
19. Плетете
Експертите казват, че занаяти като плетенето могат да ни пренесат дори в медитативно състояние. Освен това, един нов шал би бил полезен за гардероба ви. 
 
20. Отдайте се на игри
Забравете електронните игри. Съберете се е приятели и се върнете към детството си – играйте на асоциации, на домино или на монополи. Пригответе се да се смеете много и после да пожънете ползите за здравето от това, като по-ниско кръвно налягане и подобрено настроение. 
 
21. Насладете се на залеза
Изследванията показват, че периодите на наблюдение на чудесата на природата повишават вашето емоционално благосъстояние. Обаче забравете за Instagram. 
 
22. Направете пролетно почистване
Изчистете съзнанието си – както и гардероба, прозорците и банята. Ако се чувствате супер организирани, опитайте метода на Мари Кондо и запазете в дома си само предмети, които ви носят радост. 
 
23. Научете нов език
Да, това може да бъде малко по-амбициозно, отколкото останалите точки в списъка, но пък ще ви бъде ужасно полезно във всички отношения. 
 
24. Спете
След като се откажете от електронните устройства, те нямат никакъв шанс да прекъснат почивката ви. Изследванията показват, че телефоните сериозно може да объркат вашия сън.

Свързани новини

Пет дестинации на 50 км от София

13.05.2021

Трите зодии, които ще ви разбият сърцето

11.05.2021

Музикалният инструмент на всяка зодия

21.04.2021

Искате да сте идеална двойка? Ето как!

16.04.2021

Как зодиите сменят крушка

15.04.2021


flash