Търси в сайта...

5 съвета как да се събуждаме навреме

За мнозина от нас първото предизвикателство за деня е не само да се събудим, а и да станем от леглото, което не е най-окуражителният начин за започване на деня. За щастие, възможно е човек да си създаде навици, които ще направят събуждането по-лесно. Вижте пет съвета от profit.bg като за начало: 
 
1. Създайте си обичайна практика вечер преди лягане 
Преди да правите каквото и да било друго, трябва да си лягате достатъчно рано, за да получавате необходимото ви количество сън. За повечето хора това са около 8 часа. Тези, които страдат от безсъние, трябва да си създадат обичайна практика преди лягане, така че да заспиват и да не се будят. Опитайте неща като гореща вана или душ на слабо осветление, изготвянето на списък с неща за вършене за следващия ден, молене или медитация, докато започне да ви се доспива. Важно е човек да си ляга и да се буди приблизително по едно и също време, дори и през почивните дни. Това позволява на вътрешния часовник на тялото да поддържа постоянен ритъм, което пък прави събуждането по-лесно. Ако времето ви за събуждане постоянно се мени, тялото ви ще се чувства постоянно като в стрес при смяна на часовите пояси.
 
2. Изключете всякаква електроника 
Изключете или не ползвайте никаква електроника 30 минути или час преди лягане. Това включва телевизия, компютри, лаптопи, таблети и смартфони; ярката светлина от екраните на всичките тези устройства намалява хормона мелатонин, който тялото отделя, което пък затруднява заспиването и непробудното спане. По правило използвайте спалнята само за спане и интимности. 
 
3. Не злоупотребявайте със снуз бутона 
Когато се наспивате, би трябвало да сте будни няколко минути преди алармата ви да се включи. Когато алармата се включи, натиснете бутона снуз ВЕДНЪЖ. След като сте го натиснали, включете лампа до леглото, опитайте леко да се разтегнете, докато алармата ви не се включи отново. Когато се включи за втори път, станете от леглото. 
 
4. Следете температурата 
Ако имате програмируем термостат, го настройте така, че стаята да се затопли повече 30 минути, преди да се включи алармата ви. На хората по принцип им се доспива, когато температурата на тялото се понижи и се събуждат, когато температурата се повиши. Нощем идеалната температура е между 18 и 20 градуса. Сутрин идеалната температура е около 22 градуса. 
 
5. Пуснете светлината в стаята 
След като станете от леглото, опитайте да се изложите на колкото се може повече светлина. Ако слънцето е изгряло, вдигнете щорите и пуснете светлината в стаята. Ако пък слънцето не е изгряло, пуснете лампите. Ярката светлина повишава будността и подобрява настроението.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash