Търси в сайта...

Културата на народите, събрана в един сайт

Международна група учени създаде най-голямата до момента дигитална памет с информация за културното разнообразие на различни народи по света. Тя е организирана като сайта D-PLACE, в който влизат езици, география, култура и обкръжаваща среда на над 1400 човешки общности, разказва manager.bg.
 
С D-PLACE може да се изследват културните аспекти на различни народи (например, моногамия и полигамия), околна среда като териториален релеф, средногодишна температура и т.н., принадлежност към езикови семейства и характеристики на определените региони. Резултатите от търсенето могат да бъдат представени като карта на света, езиково дърво или таблица и могат да бъдат свалени за последващи анализи. На сайта също така може да се проследи историята на народите, миграциите им, културните преобразявания и екологичното състояние.
 
В проекта са вложени значителни усилия. Той съдържа информация главно за  доиндустриалите общества, описани от етнографи от XIX и началото на XX век. Историята на човешката култура е представена по различни начини (храна, религия, политическо устройство и т.н) и варира в зависимост от времето и местоположението, пояснява водещият автор на проекта Кетрин Кирби.
 
Проведените за последния век антропологични изследвания в цял свят са източник на обширни знания за човешката култура, а обединяването им в единна база данни ще позволи да се проследят и изяснят различни закономерности в културното многообразие и ще е от помощ на учените в работата над бъдещи изследвания и анализи на междукултурните аспекти.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash