Търси в сайта...

6 древни легенди, които се основават на реални събития

От незапомнени времена до ден днешен митовете, легендите и приказките не спират да вълнуват въображението ни, пише obekti.bg. Във "Властелина на пръстените", една от най-известните съвременни приказки, се разказва за тъмна, ужасяваща планина, изпълнена с огън. Потоците огън от изригването на вулкана Стромболи на остров Сицилия направили такова впечатление на Толкин, че вдъхновили този образ в романа му. Но не само съвременните истории са вдъхновени от реалността. Оказва се, че редица много по-древни истории крият повече от зрънце истина. Ето някои от най-ярките примери.
 
Езерото Крейтър и битката на боговете
Коренните американци от племето Кламат вярвали, че езерото Крейтър в Орегон някога е било висока планина на име Мазама. 
 
В нея живеел Лао, божество на подземния свят. В епична битка между Лао и небесния бог Скел, огън и сяра изпълвали небесата между Мазама и близката планина Шаста. Лао загубил битката и се върнал в подземния свят. Скел сринал планината върху него и го затворил завинаги, запечатвайки входа на тъмницата му с красиво синьо езеро.
 
Този мит всъщност описва мощно вулканично изригване преди 7 700 години, когато огромно количество магма пропуква кората и отваря масивен кратер, който по-късно е запълнен с дъждовна вода.
 
Шри Ланка и армията на маймуните
Прочутият индийски епос Рамаяна разказва класическата история за отвличане и отвоюване. Сита, съпругата на бога Рама, е открадната и отведена в Демонското царство на остров Ланка. Армия от маймуноподобни мъже, заедно с брата на Рама Лакшман, построили плаващ мост (Мостът на Рама) между Индия и Ланка, откъдето прекосили морето и успели да победят царя на демоните Равана.
 
Въпреки че тази заплетена история е пълна с фантастични детайли, самият мост действително съществува. Кадрите от въздуха ясно показват 48-километров подводен участък от варовик и пясък, простиращ се между двете земни маси.
 
Този мост - който в някои свои части е само на няколко метра под повърхността на водата – вероятно е вдъхновил древната легенда. Смята се, че е минавал над водата чак до XV век, когато силна буря го потопила под вълните.
 
Звездата-гост
Около 1006 година редица астрономи забелязват явление, което те наричат ​​"звезда гост" в небето. 
Персийският учен Ибн Сина (по известен с латинското име Авицена) дава подробна информация за събитията. В неговата Китаб ал-Шифа (Книгата на изцелението) той обяснява как непознатият обект, който се виждал в небето в продължение на месеци, не спирал да променя цвета си, като хвърлял искри, преди в крайна сметка да избледнее и да изчезне.
 
Дълго време смятали, че е комета, но сега знаем, че Сина е наблюдавал супернова, избухнала преди 7200 години, чиято видима светлина е достигнала Земята в началото на първото хилядолетие. Въпреки че видимата ѝ светлина отдавна е изчезнала, високоенергийните останки от SN 1006 все още могат да се видят благодарение на рентгеновата обсерватория Chandra на НАСА.
 
Промяната на цвета в този случай може да означава сливане на два бели джуджета, което би създало особено енергична свръхнова, искряща в променлив цвят. Описаното от персийския учен означава, че тази легенда не само е вярна, но и предоставя на съвременните астрономи детайли, които иначе щяха да бъдат загубени.
 
Атлантида
Един от най-известните митове в човешката история, описан от гръцкия философ Платон, разказва историята за високо развита древна цивилизация, потънала под вълните и изгубена завинаги. Макар че твърдението се оспорва, редица археолози смятат, че митът може да препраща към рухването на Минойската империя.
 
Преди около 3 650 години, мощно вулканично изригване е разтърсило остров Санторини, известен още като Тера. Огромната магмена камера избухнала на повърхността толкова катастрофално, че основата ​на острова се сринала, изпращайки цунами към Крит и погребвайки голяма част от острова в морето. Високоразвитата Минойска цивилизация потъва под вълните завинаги.
 
Буревестника и кита
Приказка на коренното американско население разказва за Буревестника, добронамерено свръхестествено същество, което се спуснало в морето, за да се разправи с кита убиец, който лишавал племето Куилют от прехрана. По време на тази епична битка се породили мощни вълни и много хора на земята загинали в хаоса. В крайна сметка Буревестникът успял да издигне кита над вълните и да го стовари на земята с яростен гръм.
 
Удивителното е, че през 80-те години на миналия век геолозите откриват доказателства, че през 1700 г. в северозападната част на Тихия океан е имало мощно земетресение, предизвикало цунами. То не само ударило американското крайбрежие, където вероятно са живели Куилют, но било толкова мощно, че е достигнало чак до Япония.
 
Големият потоп
Разбира се, Ноевият ковчег с всички видове животни в него няма как да мине за историческа истина, но много елементи от библейския разказ за потопа се повтарят и в други древни текстове от Близкия изток. Един от тях е епосът за Гилгамеш.
 
В тази месопотамска сага, датираща от 7. век пр. н.е., боговете решили да причинят невиждан подоп и да унищожат света. Един от боговете, Еа, казал на човек на име Уту-Напищим да построи лодка, за да спаси себе си и семейството си заедно с цял куп животни. Историята се развива почти по същия начин като библейската. Дали обаче има някакви доказателства, че действително е имало такива наводнения?
 
Геологическите изследвания показват, че в Черно море спират да се вливат ледникови води в края на последния ледников максимум, преди 11 500 години. Вместо това, ледниците се топят в Северно море и водата в Черно море започна да намалява. По същото време Средиземноморският басейн се пълнел с морска вода от Атлантическия океан. Двете морета бяха разделени от ивица суша. 
 
В крайна сметка Средиземно море се преляло в Черно. Това накарало седиментната бариера между двете морета да се разкъса драматично и всеки, който би могъл да наблюдава това, щеше да види водопад, 200 пъти по-мощен от Ниагарския водопад, който пълни басейна толкова бързо, че може да потопи цял град за по-малко от ден.

Свързани новини

10 места, където погрешно търсим щастие

14.12.2018

Колко време се готвим за Коледа

12.12.2018

"Осиновени истории" на Бела Чолакова

10.12.2018

Какъв тип романтичен партньор сте?

06.12.2018

5 съвета за справяне с разходи по Коледа

05.12.2018

Коментари


flash