8 жестоки истини за живота, които ще ви направят по-силни

Животът е многостранен, чудат, прекрасен. Но има и още нещо. Животът въобще не е лек, тежките мигове са неизбежни, пише manager.bg. Лошото е, че ние определено не си улесняваме живота. Придържаме се към навици и твърдения, които са погрешни, налудничави или дори вредни. Преминаваме през живота, отказвайки да видим простичките истини, защото се притесняваме, че те са прекалено непосилни за нас. Ние обаче не осъзнаваме, че ако ги приемем, всъщност ще направим съществуването си много по-леко. Например…
 
Всички, които обичаме, ще умрат
Звучи мрачно, нали? Колкото по-скоро осъзнаете обаче, че всички, които познавате, рано или късно ще си отидат от този свят завинаги, толкова по-скоро ще можете да изградите с тези хора едни по-смислени и пълнокръвни взаимоотношения. Мнозина възприемат близките си за даденост. А когато си отидат, изпитват смазващо чувство на съжаление. 
 
Родители, баби и дядовци, приятели – не знаем колко още ще са с нас. Обаждали ли сте се на родителите си скоро? Направете го още сега. Нашите взаимоотношения са най-смисленото нещо в живота ни. Ценете ги.
 
Ние придаваме смисъл на живота си
Будистите вярват, че ние създаваме нашия собствен свят – с мислите и постъпките си. Съответно – воденето на смислен живот е избор. Не е нужно да се присъединяваме към Корпуса на мира или да сложим край на световния глад, за да придадем смисъл на съществуването си. Продавач на щанда за хранителни стоки може да се чувства също толкова реализиран, колкото и шеф на голяма компания. Често се фокусираме върху онова, което нямаме и което искаме. А това от своя страна кара съществуванието ни да изглежда празно, без значение колко много сме постигнали до момента.
 
Съвършеният партньор не съществува
Повечето хора мечтаят за съвършения романс, за партньор, който ще ги оставим без дъх, с когото ще "заживеят щастливо" до края на живота си. Това обаче може да се отрази на истинските ни взаимоотношения, когато нашите партньори просто не успяват да наподобят човека от мечтите ни.
 
Разбира се, не казваме, че трябва да бъдете с някого, ако сте нещастни. Просто е важно да разберем, че всяка връзка изисква усилия. Гледайте на нея като произведение на изкуството. Вие и вашият партньор сте "инструментите" – двамата трябва да работите заедно, за да направите картината красива. Можем да бъдем щастливи в една връзка, но не и ако очакваме платното само да се изпълни.
 
Животът е игра
Трябва да спрем да се тревожим постоянно за всичко. Това е нашият живот и ние се учим от случващото се. Погледнете на него като на игра – решете какво искате от живота, научете правилата и играйте, за да станете по-добри. Никога няма да постигнем нещо, ако се страхуваме да се захванем с тази игра. Чували ли сте за някой футболист, който е станал професионалист, без въобще да докосне топката?
 
Всичко приключва рано или късно
Това твърдение наподобява много първото, с тази разлика, че може би е много по-трудно за преглъщане. Нищо не трае вечно. Ще бъдем млади само за известно време, после ще остареем. Влюбваме се и се разлюбваме. Губим хората, които обичаме. Живеем и след това – умираме. Мнозина преди нас са живели, обичали са, успявали са, проваляли са се и след това са умирали. 
 
Важното е да не забравяме, че ние не сме по-различни от тях. Вместо да се потискаме от това, можем да се чувстваме благодарни и дори развълнувани от възможността да водим този живот. Ако нещата траеха вечно, какво щеше да ги прави толкова специални? Времето и краят ни помагат да ценим всичко около нас.
 
Бъдете романтични и за най-дребните неща
Вече знаем, че всичко рано или късно приключва. Именно поради тази причина не трябва да преставаме да обичаме и най-дребните неща в живота. Ежедневните занимания започват да тежат на всички. Нещата обаче могат да бъдат и красиви, ако им го позволим. 
 
Например – изберете си друг път, по който да ходите на работа или училище, легнете на тревата и погледнете облаците или звездите. Бъдете романтични и светът винаги ще изглежда магичен. Починете си един ден от целия стрес, който ви заобикаля, и се насладете на живота!
 
Гледайте реалистично на големите неща
Да, не трябва да взимаме живота твърде насериозно. Същевременно обаче е важно и да не забравяме да гледаме реалистично на големите и важни неща. Така например онези, които искат да станат известни писатели, не могат да очакват, че ще пишат едни и същи неща и че рано или късно ще станат известни. Трябва да предприемат необходимите стъпки, за да редактират, промотират и публикуват творбата си. Повечето неща, които си струват да бъдат направени, отнемат време и енергия.
 
Открийте правилния начин или спрете да се оплаквате
Срещали сте човек, който само се оплаква от живота, нали? Или игнорираме подобни хора, или им се ядосваме. Питаме се "Защо не променят нещо, щом са толкова недоволни?" Ако трябва да бъдем откровени обаче, ние не сме кой знае колко по-различни. 
 
Истината е, че оплакванията рядко водят до нещо хубаво. Напротив – те ни дърпат назад. Трябва да бъдем проактивни и позитивни. Да повярваме, че можем да открием начин. В противен случай по-добре да запазим оплакванията за себе си.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash