Ето как изглежда цялата Вселена в едно-единствено изображение

Вселената е толкова обширна, че е почти невъзможно да си представим как би изглеждала, сбита на едно място, пише obekti.bg.
 
Музикантът Пабло Карлос Будаси обаче успява да направи точно това, комбинирайки логаритмични карти от Пристънския университет, както и снимки на NASA. Той създава поразителното изображение по-горе, което показва видимата Вселена на един-единствен диск.
 
Нашето Слънце и Слънчевата система се намират в центъра на изображението. Външният пръстен е Млечният път, следван от съзвездието Персей, близки галактики като Андромеда и т.н. Накрая стигаме до останки от Големия взрив и пръстен от плазма, генериран именно от него.
 
Чрез логаритмите можем да осмислим огромни числа, а в конкретния случай – огромни дистанции. Вместо да показва всички части от Вселената на една линейна скала, всяко парченце от кръга представлява част от Вселената, която е няколко пъти по-голямо от предходното. Именно по този начин Будаси успява да помести цялата видима Вселена в един кръг.
 
Идеята за изображението се ражда, след като една година Пабло решава да направи хексафлексагони за своя син. Ако не сте виждали подобно нещо в действие, кликнете тук, за да се възхитите.
 
Вижте я в пълен размер!

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash