Нередовният сън води до намалено усещане за щастие

Ново изследване на учени от Масачузетския технологичен институт навежда на мисълта, че недоспиването на студентите може да повлияе върху благоденствието им, съобщи dariknews.bg. Студентите посвещават на обучение и общуване голяма част от времето си, а товa често е свързано с недоспиване, което може да повлияе върху благоденствието им.
 
"Установихме, че нередовното спане в разстояние на седмица е свързано с намалено усещане за щастие в сутрешните и вечерните часове, за добро здраве и спокойствие през седмицата дори след като средната продължителност на съня е била под контрол", заяви Акане Сано от института. Изследването обхванало над 200 студенти на възраст между 18 и 25 години и продължило един месец.
 
В разстояние на 30 дни учените следили кога студентите лягат да спят и колко дълъг е сънят им. От участниците освен това било поискано да съхранят дневниците си, за да се прецени усещането им за благоденствие. Оказало се, че студентите, които се постарали да възприемат нови навици, свързани със съня, след като по-рано не са правили подобни опити, са с нараснало усещане за благоденствие.
 
"Недоспиването е често срещано в съвременното общество", отбеляза Сано. "Получените резултати показват значението на редовния и продължителен сън. Те свидетелстват, че редовният сън е свързан с по-голямо благоденствие", посочва ученият.

Свързани новини

5 продуктивни сутрешни ритуала

09.11.2017

13 символа и суеверия около Хелоуин

31.10.2017

7 съвета за по-добър баланс

27.10.2017

5 типа приятели, които да запазите

26.10.2017

5 начина да не сте пристрастени към GSMa

24.10.2017

Коментари


flash