Техники на успеха: Изкуството на краткия разговор

Често краткият разговор се явява форма на изкуство, която не всеки от нас владее. Kакто много неща в живота, всичко е въпрос на баланс, пише manager.bg. Ето три простички правила, които са съвсем лесни за усвояване и ще ви дадат увереност при воденето на кратък разговор, а ще ви спечелят и симпатии.
 
1. Балансирайте говоренето със слушане
Вероятно това е най-трудното за повечето от нас - да се запази балансът между говоренето и слушането. Ако не слушате достатъчно, рано или късно ще се окажете в доста едностранчив разговор. "Мхмм... да..." (кимане) "... мхммм". Но пък и ако не говорите достатъчно, няма да сте добър събеседник. За да се запази балансът, на първо място позволете на другия да довърши това, което има да казва, и второ - говорете повече от другия човек, а не мълчете. Щом и двамата млъкнете, лесно настъпва неловка ситуация. 
 
2. Балансирайте между това да бъдете интересни и да бъдете симпатични
"Хубаво е да бъде важно, но по-важно е да бъде хубаво." Хората понякога твърде много се опитват да парадират и да бъдат интересни, което може да прилича на самохвалство. Старайте се да се осланяте на собственото си мнение и собствения си опит, но внимавайте да не фокусирате разговора прекалено много върху себе си. Опитайте се да бъдете интересни, но се опитвайте по-усърдно да бъдете симпатични.
 
3. Балансирайте отговорите със задаване на въпроси
Този баланс е подобен на предишните. Разговорът ще се оживи, ако включвате собствените си преживявания и разкажете подобна история на тази, която другият е разказал. Но вие трябва и да се интересувате от другото лице и да задавате въпроси за личните му преживявания. Ако не задавате въпроси, вашият събеседник ще остане с впечатление, че не се интересувате от него. Ако пък не казвате нищо за себе си, може да ви сметнат за скучен човек.

Свързани новини

Радио Fresh! празнува рожден ден

06.05.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024


flash