Топ 10 на грешките, които хората правят с парите си

Когато дойде петък, по всяка вероятност правите големи планове за вечерта или за уикенда, но именно тогава се стопяват голяма част от парите ви. Все още ли не сте го забелязали? Ето още няколко финансови грешки, които правите в рамките на месеца, пише profit.bg. 
 
1. Нямате бюджет 
Колко хора познавате, които записват и планират разходите си? Да, може би не са много, но именно по този начин можете да следите къде отиват парите във вашето домакинство. При положение че нещо не ви харесва – променете го. 
 
2. Харчите повече, отколкото изкарвате 
Нормално е, при положение че нямате семеен бюджет, парите да не ви достигат и да харчите повече, отколкото са приходите ви. Естествено, с помощта на кредити, но запитвали ли сте се как и кога планирате да ги върнете? 
 
3. Кредити, кредити, кредити 
Доста често срещано явление в България е взимането на кредити, с които се изплаща стар заем. Не, тук не става въпрос за предоговаряне на кредита ви, което би намалило вноската, а за свръхзадлъжнялост. 
 
4. Не плащате сметки, данъци, глоби 
Глобите, сметките и данъците няма да се платят сами. Не, няма и да ви ги опростят, тъй че направете план откъде да започнете – сметката за водата, парното, данък сгради или глобата за превишена скорост. 
 
5. Не спестявате 
Едно от най-често чуваните оправдания е "все още съм млад, за да пестя" или "как да спестявам с моята заплата". Но забележете – тук не говорим за пестени на големи суми. Както се казва в поговорката: "Капка по капка – вир", така че по-добре започнете сега. Отделяйте дори и малки суми месечно – 20, 50 или 100 лв., и ще може да си купите нещо значимо, да отидете на почивка или просто да спестявате за старини. 
 
6. Бързият кредит 
На пазара в България има повече от 150 дружества, предлагащи бързи кредити. Дори и да ви се наложи, поне прочетете условията, преди да разпишете. Какъв е годишният процент на разходите (ГПР), колко общо трябва да върнете, има ли други такси, за които не знаете. Коректните компании тук са малко, а дълговете – вечни. Така че имайте едно наум при ползването на бърз заем. 
 
7. Пазаруването не е спорт 
Да, има хора, които го правят просто за спорта. Не сте ли ги виждали – дрехи, чанти, стотици чифтове обувки, изобилие от храна, която по всяка вероятност след няколко дни ще отиде в контейнерите за смет. Специалистите съветват пазаруването да се прави с предварително изготвен списък, а дрехи, електроуреди и телефони да купуваме на намаления или когато наистина имаме нужда от тях. Все пак нов модел телефон ще излезе и другия месец, нали? 
 
8. Без фонд "Сигурност" 
Да, днес може и да имате работа, но този факт може да се промени в бъдеще. Затова е добре да имате на разположение заделени средства, при положение че останете без доходи за известен период от време. За каква сума говорим – поне 3 или 6 месечни работни заплати. Това ще ви позволи на спокойствие да преживеете повторното ви наемане, без да се налага да прибягвате до точки 3 или 6. 
 
9. Да не инвестираш в себе си 
Човек се учи, докато е жив. Затова не преставайте да се усъвършенствате – чужд език, компютърна грамотност, шофьорски курсове, висше образование и др. Именно тези ваши умения ще определят в бъдеще заплатата ви. 
 
10. Спестяваш, но не инвестираш
Както посочихме преди седмица – 1% годишна доходност няма да ви направи милионери. Потърсете и по-добри алтернативи за парите си от депозит в банката. 
 
Бонус: Без план за финансите си 
Голяма част от хората днес живеят ден за ден и от аванс до заплата. Помислете как може да повишите доходите си, да намалите разходите и да вкарате финансите в ред, като започнете от погасяването на дълговете. Животът не е състезание със съседите, близките или приятелите, той продължава и след пенсиониране. Имайте също така предвид, че доходите ви може и да не са същите в следващите години. 

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash