Търси в сайта...

10-те най-влиятелни писатели в Холивуд

Добрите книги винаги са заставали в основата на най-популярните кинохитове, особено през последните 10-15 години. Само си припомнете колко книги сте прочели, защото вече сте гледали и филма и искате да изживеете още веднъж историята. Или пък колко филма сте изгледали, защото сте чели книгата, по която са направени, и ви е интересно как ще изглежда на екран. Сайтът HollywoodReporter подреди най-влиятелните писатели в Холивуд в момента. Благодарение на тяхното творчество са направени над 300 филма, донесли милиарди долари приходи в боксофиса. Ето и кои автори са застанали на челните 10 места. Едва ли са много хората, които не са гледали екранизациите на техните най-популярни произведения.
 
1. J. K. Rowling
J. K. Rowling стана популярна с поредицата си за Harry Potter. От 2013 г. писателката се изявява в ново амплоа – писането на криминални романи, под псевдонима Robert Galbraith. Миналата година пък стана ясно, че HBO са закупили правата за екранизацията на книгата й "Вакантен пост“, появила се през 2012 г. Освен това британската писателка е подписала договор с Warner Bros за нова трилогия фокусираща се върху произведението й написано през 2001 г. за магическите създания в света на Harry Potter – "Фантастични животни и къде да ги намерим“.
 
2. Stephen King
На втора позиция е американският писател, известен най-вече със своите романи на ужаса, които го превръщат в един от най-продаваните писатели на 20 век – Stephen King. В Книгата с рекордите на Гинес King е записан като писателят, по чиито творби e направен най-голям брой филмови и телевизионни адаптации. Справка в онлайн енциклопедията IMDB показва, че по негови романи и разкази до момента са снимани 106 филма и тв сериала. Най-популярните са "Сиянието“ с Jack Nicholson, "Мъртвата зона“ с Christopher Walken, "Подпалвачката“ с Drew Barrymore, "Бягащият човек“ с Arnold Schwarzenegger, "То“, "Мизъри“ с James Caan, "Изкуплението Шоушенк“ с Tim Robbins и Morgan Freeman, "Зеленият път“ с Tom Hanks, "Децата на царевицата“ и др.
 
3. George R. R. Martin
На трето място в класацията за най-влиятелните писатели в Холивуд се нарежда американският писател на фентъзи и фантастика, сценарист и телевизионен продуцент, известен със световните си бестселъри от поредицата епични фентъзи-романи "Песен за огън и лед“ – George R. R. Martin. Според материал в британското издание "The Guardian“, през 2014 г. сериалът "Game of Thrones“ е придобил статутът на "най-добрата драма“ и "най-обсъжданото шоу“ по телевизията. Още през 2011 г. Martin бе посочен от списание "Time“ като една от 100-те най-влиятелни личности за godinata.
 
4. E. L. James
Романите от трилогията "50 нюанса сиво“ на E L James се продадоха в стотици милиони екземпляри и 100 седмици оглавяваха класацията на бестселърите на в. New York Times. Филмовата екранизация на "50 нюанса сиво“ направи дебюта си през февруари и въпреки противоречивия прием на критиката, продължението е очаквано с не по-малко нетърпение. Междувременно James написа и още един роман, "Грей", този път от гледната точка на главния герой.
 
5. John Green
John Green работи като асистент в издателска къща, докато пише първата си книга "Къде си, Аляска?”. Романът се превръща в бестселър и му донася не само голяма популярност, но и първото литературно отличие – наградата Printz. Бестселърът "Вината в нашите звезди” оглавява редица световни класации за бестселъри, сред които на "New York Times“ и "USA Today“. Екранизацията по хитовия роман дебютира по кината през юни 2014 г. Същата година John Green бе определен от списание "Time“ за един от 100 най-влиятелни хора на планетата.
 
6. Nicholas Sparks
Nicholas Sparks продължава да бъде сред най-постоянните холивудски автори. Девет от неговите 12 романа са екранизирани и донасят приходи от над 800 милиона щатски долара в световен мащаб. Най-популярната му книга, върху която е направен и не по-малко популярен филм, е "Тетрадката“. Последното му екранизирано произведение "Най-доброто от мен“ донася приходи от 32,7 милиона долара. Негови са още книгите "Писмо в бутилка“, "Незабравимата“, "Нощи в Роданте“, "С дъх на канела“ и "Последна песен“.
 
7. Gillian Flynn
Дебютният роман на американската писателка Gillian Flynn "Sharp Objects” (Остри неща) излиза успешно през 2006 г. Той е номиниран за наградите "Едгар” и "Бари” и печели две британски награди "Дагър”, които ежегодно се присъждат за най-добър криминален роман и най-добър първи криминален роман. Големият й успех идва с романа "Не казвай сбогом“ (Gоne Girl), продаден в над 8,5 милиона копия след екранизацията му с участието на Rosamund Pike. Романите на Gillian Flynn са публикувани в 28 страни.
 
8. James Patterson
Романите, създадени от Patterson, се четат на един дъх, такива заглавия като: "Завръщането на паяка“, "Целуни момичетата“, "Джак и Джил“, "Криеница“, "Котка и мишка“, "Среднощен клуб“, "Когато вятърът задуха“, "Танцът на невестулката“ го правят един от най-четените автори в света. Негови романи са включени в класацията на "Publishers Weekly“ за бестселърите продавани в САЩ. От 1976 година до сега, самостоятелно или в съавторство, Patterson е написал 97 романа. Има 19 последователни първи места в класацията за бестселъри на "New York Times“, и общо е бил 76 пъти, за това е вписан в книгата на Рекордите на Гинес. Продава повече книги от автори като Stephen King, John Grisham и Dan Brown.
 
9. Michael Lewis
Lewis е американски журналист, редактор на "Vanity Fair” и автор на редица публицистични творби, до една неоспорими хитове. Сред тях издавани на български са "Играчите на Уолстрийт: Покерът на лъжците“, "NEXT: Бъдещето се случва днес“, "Големият залог: Машината на Страшния съд отвътре“. Що се отнася до най-популярното му произведение – "Бумеранг“, още с излизането си книгата зае първа позиция в класацията за най-продавани книги на Amazon.com и се утвърди като една от най-адекватните икономически диагнози на съвременния финансов свят.
 
10. Laura Hillenbrand
Първата книга на американска писателка Laura Hillenbrand "Seabiscuit: An American Legend“ е публикувана през 2001 г. и й носи наградата за спортна книга на годината на букмейкърската къща "Уилям Хил“. Втората й книга – "Несломен“, я направи известна в цял свят, а филмовата адаптация по нея режисирана от Angelina Jolie, тръгва по кината тази Коледа. Номер 1 на "New York Times“, най-добра документална проза на "Time“ за годината, победител на "Los Angeles Times“ – "Несломен“ счупи всички рекорди по престой в класациите за бестселъри. 
 
Източник: 10te.bg

Свързани новини

Радио Fresh! празнува рожден ден

06.05.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024


flash