25 съществени разлики между мъжете и жените

Макар и равни, двата пола не са еднакви, твърди huligankata.com. Ето някои малко известни, но съществени разлики между мъжете и жените:
 
1. "Скъпа, прасковата не е цвят, а плод. И какво изобщо значи "пепел от рози"?" Кой не е участвал в подобен диалог? Истината е, че мъжете виждат цветовете по различен начин. При жените поради наличието на двете Х хромозоми палитрата на цветовете е доста по-широка. Те улавят оттенъците по-лесно, докато силният пол оперира с основните окраски. Това, което за мъжа е червено, за жената е цвят сьомга, диня, корал, бордо или домат.
 
2. В мъжката кръв съдържанието на еритроцити и хемоглобин е по-високо. Затова не се учудвайте, когато в леглото краката на любимата ви са топли, а вашите леденостудени.
 
3. Тъжен за женската половина факт е, че мъжете много по-трудно губят от колагена си, поради което кожата им старее по-бавно. Но понякога редовното бръснене и небрежното отношение към външния вид водят до загуба на това фантастично природно предимство.
 
4. Последните изследвания сочат, че поради високото ниво на тестостерон, мъжкият организъм изработва по-малко антитела, което дава по-слаб имунитет в сравнение с женския. Това обяснява и по-високата степен на хипохондрия сред мъжете.
 
5. Мазнините при мъжете са средно 12% от теглото, а при жените – 26%. Съжаляваме, дами!
 
6. Кожата на мъжете е средно с около 0.2 мм по-дебела от тази на жената, но близо 10 пъти по-малко чувствителна. 
 
7. Колкото по-високо е нивото на тестостерон, толкова по-голяма е склонността към агресия. Това донякъде дава отговор за причините на мъжкото насилие, но не го оправдава, защото учените от университета Ниписинг в Канада дават и обратната зависимост. Те установили, че всъщност агресивните действия увеличават нивото на тестостерон в кръвта.
 
8. Средно мозъкът на мъжете е с 8-13% по-голям от този на жените. При силния пол е по-голям и хипокампусът – частта от мозъка, която отговаря за паметта и вниманието. За съжаление на мъжете обаче, нищо от това не гарантира, нито води до като цяло "по-умен" пол.
 
9. Изследванията показват, че при мъжете електрическата активност на мозъка по време на сън пада със 70%, а при жените – само с 10%. 
 
10. Мъжете изгарят мазнините по-ефективно, отколкото жените. Когато спортуват активно, те много по-бързо влизат във форма, отколкото своите половинки.
 
11. При мъжете не само нивото на окситоцин е по-ниско, отколкото при жените. При тях по-слабо развита е и областта в мозъка, която отговаря за дългата привързаност (и честото й отбягване). 
 
12. Мъжките рецептори за болка са по-малко, но поради повишеното ниво на естроген при жените, дамите търпят повече на болка. 
 
13. В мъжките сухожилия и мускули нивото на колаген и еластин е по-ниско, затова и те не са толкова гъвкави като женските. В резултат на това се провали опитът художествената гимнастика да стане и мъжка дисциплина.
 
14. При мъжете за речта отговаря само един мозъчен център и те изговарят два пъти по-малко думи на ден, отколкото жените. 
 
15. Обонянието при силния пол е по-слабо развито. 
 
16. За да достигнат до оргазъм, на мъжете са им необходими средно около четири минути. Докато за жените нужното време е от 2 до 4 пъти повече. Затова пък мъжкият оргазъм трае 6 секунди, докато женският продължава до 24 секунди.
 
17. Мъжете плачат средно от 6 до 17 пъти в годината. Жените – от 30 до 64.
 
18. Мъжете имат по-лоша интуиция по отношение на опасността, което е свързано с намаленото ниво на прогестерон, кортизол и естрадиол.
 
19. Мъжките носове обикновено са по-масивни от женските, като това е свързано с нуждата им от приема на повече кислород.
 
20. Мъжете и жените реагират по различен начин при проблемни ситуации: мъжете използват дясното полукълбо на мозъка си и възприемат същността на проблема. При жените пък реакцията е свързана с лявото полукълбо, чрез него те запомнят в детайли цялата емоция. 
 
21. При мъжете с намалено съдържание на тестостерон в кръвта могат да се активизират качества като алчност и прекомерна склонност към натрупване на богатства. 
 
22. При мъжете рискът да се превърнат в алкохолици и наркозависими е много по-висок. Докато при жените проблемът е анорексията.
 
23. Мъжете реагират на стрес по различен начин от жените. За господата е присъщо затварянето, отшелничеството, докато при жените се включва механизъм, който учените наричат "защита и подкрепа“. Става дума за защита на децата и търсене на подкрепа в социалната група.
 
24. Мозъкът на мъжете не участва в процеса на еякулация. За нея отговаря гръбначният мозък. 
 
25. Мъжете по-добре се ориентират в пространството. 82% от тях успяват да направят успоредно паркиране от първия път. При жените тази цифра е само 22%.
 
Но въпреки разликите по между им, мъжете и жените са създадени един за друг, като неопровержимо доказателство, че противоположностите се привличат!

Свързани новини

Радио Fresh! празнува рожден ден

06.05.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024


flash