8 недостатъка на това да си много интелигентен

Интелигентността е нещо много хубаво, но има ли и негативни страни? На този въпрос отговаряха потребители на сайта Quora, цитирани от profit.bg. Вижте една класация на недостатъците на това да си много умен, изготвена на базата на отговорите: 
 
Поставят разума пред емоциите 
Много умни хора не успяват да изразяват емоциите си, смята потребителят Маркъс Гедулд. Особено ако не са от най-разговорливите. Те винаги размишляват и мерят думите си. 
 
Така и не разбират какво е да полагаш много усилия 
Някои потребители на Quora считат, че на много интелигентните хора им е по-лесно в работата и живота, защото са им необходими по-малко усилия. Този въпрос, обаче, е спорен. Според други, високото IQ не гарантира успех, защото за него освен интелигентност се иска още постоянство, упорство и амбиция. 
 
Хората очакват от тях много 
Хората очакват от високо интелигентните винаги да бъдат на върха, да постигат огромни резултати, да бъдат най-добрите в колектива и т.н. На тях им е трудно да разговарят за слабостите и съмненията си. Когато се провалят пък, това се приема много по-зле, отколкото, ако друг се провали, тъй като е изненадващо. 
 
Хората могат да се дразнят на това, че винаги ги поправяте 
Никой не обича всезнайковците. Умните хора често изпъкват с компетентност, но това може да дразни другите и да ги кара да ви
завиждат. 
 
Премислят повече, отколкото трябва 
Много интелигентните хора често обмислят и анализират. За някои хора това е пречка, защото ги спъва да вземат решения. Те постоянно обмислят евентуалните последствия от всяко действие и се тревожат прекалено. 
 
Взискателни са към останалите 
Трудно се сприятеляват и са по-взискателни в избора на партньор, тъй като търсят човек на тяхното ниво, а това може да бъде трудно. 
 
Завиждат им 
В работата всички колеги гледат на тях като на огромна конкуренция. 
 
Разбират колко малко знаят 
Хората, които са много интелигентни, разбират и колко много има още да се научи (За разлика от по-глупавите, които мислят, че знаят всичко).

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash