6 начина да съберете опит преди първата ви работа

Едно от най-трудните неща при стартирането на кариерата е, когато работодателят ти откаже позицията, защото нямаш достатъчно опит. Тогава как се трупа този така необходим опит, когато никога не си работил в сферата, в която искаш да се развиваш? Ето няколко предложения от profit.bg: 
 
Студентски организации 
Ако все още сте в университета и колежа, студентските организации са отлична възможност да придобиете ценен опит в компанията на друга студенти с подобни на вашите интереси. Искате да бъдете журналист? Присъединете се към екипа зад създаването на студентския вестник. Имате интереси в областта на графичния дизайн? Потърсете клуб по графичен дизайн. Ако не намирате клуб, който да развива дейност в сферата, в която искате да работите в бъдеще време, сами основете такъв. Стартирайте студентски инициативи, поемете отговорности и усвоете умения, които са ценни за всяка една професионална позиция. 
 
Стаж 
Стажът е идеална възможност да прекрачите прага на офиса, в който бихте желали един ден да работите. Така получавате ценен опит, работейки именно в сферата, която ви вълнува. Освен това можете да се учите всеки ден от колегите си. Възможно е шефът в скоро време да ви предложи за току-що отворила се позиция. И докато сме на тази тема, при всеки стаж стремете се да развивате тези умения, които смятате, че ще допринесат за работата, която искате един ден да започнете.
 
Свободна практика и работа на непълен работен ден 
Често работата се асоциира с ангажиране от 9 до 17-18 ч. Има много професии, при които това работно време не е актуално. Когато стартирате кариерата си, можете да обмислите варианти като свободна практика и непълен работен ден. Те могат да се превърнат в отлично средство за по-нататъшната работа на пълен работен ден. Разбира се, при свободната практика и непълния работен ден може да се сблъскате с по-ниско заплащане, но опитът и знанията, с които ще се сдобиете, са безценни. 
 
Търговия на дребно и работа в ресторант 
Спомняте ли си, че едно лято работихте като сервитьор или търговски представител? Вероятно сте приели работата, за да разполагате с повече джобни пари. Да, но едновременно с това сте получили опит, който можете да приложите и на друга позиция. Подобни позиции изискват добри организационни умения, умение да се общува с много и различни хора, работа под стрес и т.н. Позовавайки се на опита, придобит в тази сфера, можете да кандидатствате и на друга желана от вас позиция. 
 
Доброволчество 
Кой ще повярва, че работата в полза на обществеството може да се отплаща? Като ресторантьорската работа или търговията, доброволната работа ви позволява да развивате организационните си умения и общуването с хората. Доброволчеството също така показва на бъдещия ви работодател, че сте отговорни, работите усилинено и сте здравомислещи. Друг плюс на доброволната работа е, че ви дава възможност да получите достъп до различни професионални области, да се запознаете със същността им на работа и да разберете какво точно искате да работите един ден. Освен това вероятността да ви предложат работа, оценявайки качествата ви, не е малка. 
 
Създайте свой собствен проект 
Понякога се изисква да създаваме сами възможностите си. Намерете начин да разкриете уменията си и да привлечете вниманието на бъдещия ви работодател. Ако искате да правите филми, започнете да правите кратки филми. Ако искате да бъдете журналист, стартирайте блог, където да можете да публикувате материалите си. Дори и проектът ви да не е успешен, работодателите оценяват упоритата работа и инициативността. А защо проектът ви да не се окаже печеливш?

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash