Най-богатите хора в САЩ

Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Опра Уинфри украсиха корицата на 30-тото годишно издание на списание "Форбс". В поредния брой е публикувана класация на най-богатите хора в Съединените щати.
Нетното състояние на най-богатите американци се е увеличило с 13 процента през изминалата година, достигайки близо 2 трилиона долара. Основателят на "Майкрософт" - Бил Гейтс, оглавява годишната класация на списанието за 19-а поредна година с богатство от 66 милиарда долара, което е със 7 милиарда повече спрямо година по-рано.
Уорън Бъфет е втори с 46 милиарда долара, следван от Лари Елисън, шеф на софтуерния производител "Оракъл". На пето място са братята Кох - Чарлз и Дейвид, които управляват енергийния и химически конгломерат "Кох индъстрис".
Лари Елисън

Първите петима не са се променили спрямо предходната година. Разочароващият дебют на "Фейсбук" на борсата се е отразил и на богатството на основателя и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг, чието нетно състояние е намаляло почти наполовина до 9.4 милиарда долара и той е паднал от 14-о на 36-о място, сочи класацията.


Дейвид Кох

Опра Уинфри е на корицата на Форбс, но е на 151-во място по състояние. В списъка на най-богатите влизат 45 жени.

Средното нетно богатство на 400-те най-заможни американци се е увеличило до рекордните 4.2 милиарда долара. Сумарно нетното състояние на групата се равнява на една осма от цялата икономика на Съединените щати.

Цялата класация може да видите ТУК.


Свързани новини

Кои са най-влиятелните знаменитости

13.12.2021

Ето я новата Мис САЩ

22.05.2018

Обама e най-могъщият човек на света

06.12.2012

Еди Мърфи е най-нерентабилният актьор

05.12.2012

Къчър e най-скъпият ТВ актьор

18.10.2012


flash