Търси в сайта...

Какво мислят за нас, какво мислим за тях...

Още от малки характерът ни се формира от средата и общественото мнение – всичко вече е предначертано, ние просто трябва да следваме установения ред и да се ‘впишем’ в порядките на хората около нас.

Неусетно порастваме в свят на стереотипи, които ни налагат граници и ни казват какво трябва и какво не трябва да се прави, как, защо, кои приемаме и кои отричаме.

Стереотипите, оказва се, прескачат непосредствения кръг на семейстото и приятелите и достигат едно глобално ниво. Въпреки че в 21 век светът се променя със скоростта на светлината, тези обществени схващания остават учудващо постоянни. И така на всички днес е ‘ясно’ като бял ден, че „гърците са мързеливи, германците – работливи и дисциплинирани, а ние на Балканите – ами, ние сме бедни, много мамим и предлагаме евтина работна ръка”.

Точно тази сериозна и дори болезнена тема за ‘лепенето на етикети’ на определени групи хора е в центъра на проект на българския графичен дизайнер Янко Цветков, познат още под прякора Alphadesigner. Той обаче подхожда с надсмешка и леко намигване към всяка гледна точка, създавайки забавни тематични карти - светът през погледа на американците е много по-различен от начина, по който го виждат руснаците, например.

Янко е живял из цяла Европа, а в момента се намира в Испания. Идеята за проекта Mapping Stereotypes (Картографиране на стереотипите) обаче му хрумва през 2009 година в България.

„Тогава имаше газова криза и зимата беше много студена”, споделя в интервю за британския вестник „Гардиън” българинът. И разказва как решил да направи карта на Европа, заменяйки Русия с „Параноична петролна империя”, Турция била прекръстена на „Държавата без YouTube”, а на мястото на Грузия се появило определението „Въоръжени винопроизводители”.

След като картата се появява на уебсайта на Янко, тя предизвиква множество коментари, а талантливият графичен дизайнер решава, че идеята може да се превърне в мащабен проект.

А той наистина се разраства – днес в колекцията от десетки уникални карти фигурират: Светът според американците; Европа според гърците, германците, турците и дори Берлускони.

btv.bg



flash