Неразкритото убийство на Тупак Шакур отново в светлините на прожекторите

Полицията в Лас Вегас потвърди, че е издала заповед за обиск във връзка с неразкритото и до ден днешен убийство на Тупак Шакур, което връща случая отново в светлините на прожекторите близо 30 години след смъртта на известния рапър.
 
Тупак, една от най-продуктивните фигури в хип-хопа, беше застрелян в нощта на 7 септември 1996 г. при стрелба от кола в Лас Вегас на 25 години, припомня БТА.
 
Досега не са извършени арести. И все пак вниманието към случая, съпътстван от множество теории на конспирацията, продължава десетилетия наред.
 
Полицейското управление на Лас Вегас съобщи в изявление, че претърсването е извършено в понеделник в близкия град Хендерсън, но не разкри дали е идентифициран заподозрян. Остава неясно какво и къде са търсили органите на реда. Според ДПА, те са претърсили къща в района.
 
Цитирайки текущото разследване, говорителят на отдела Аден Окампо Гомес каза в кратко телефонно обаждане, че не може да предостави повече подробности за най-новото развитие на случая. В Невада няма ограничение във времето за наказателно преследване по дела за убийства.
 
Тупак е прострелян, докато седи в черно BMW с рапъра Марион "Сюдж" Найт, който ръководи лейбъла Death Row Records. Според полицията двамата са чакали на червен светофар близо до Лас Вегас Стрип, когато бял кадилак спира до тях и от него е произведена стрелба. Прострелян няколко пъти, Тупак Шакур е откаран по спешност в болница, където умира шест дни по-късно.
 
В миналото полицията в Лас Вегас е казвала, че разследването бързо попада в задънена улица, отчасти защото свидетелите отказват да съдействат.
 
Смъртта на Тупак настъпва в разгара на враждата му с рап съперника Notorious B.I.G., който е прострелян смъртоносно шест месеца по-късно. По това време двамата са в центъра на прословутото съперничество между Източното и Западното крайбрежие, което е определящо за хип-хоп сцената в средата на 90-те години на миналия век. Враждата се разпалва, след като Тупак е тежко ранен при друга стрелба по време на обир във фоайето на хотел в центъра на Манхатън.
 
Шакур открито обвинява Notorious B.I.G. и Шон "Диди" Кумс, че са знаели предварително за стрелбата, което и двамата категорично отричат. Враждата се ожесточава, което води до сериозно разделение сред хип-хоп общността и феновете.
 
Роденият в Ню Йорк Тупак Шакур представлява Западното крайбрежие, след като подписва договор с базираната в Лос Анджелис компания Death Row Records. Той често си разменя словесни удари в медиите и чрез песни. Notorious B.I.G. и Шон Кумс идват от Източното крайбрежие, представлявайки базирания в Ню Йорк лейбъл Bad Boy Records.
 
Считан за един от най-влиятелните и многостранни рапъри на всички времена, шесткратно номинираният за "Грами" Тупак Шакур има пет албума номер едно: Me Against the World (1995), All Eyez on Me (1996) и издадените посмъртно The Don Killuminati: The 7 Day Theory (1996),  записан под името Макиавели, както и Until the End of Time (2001) и Loyal to the Game (2004).
 
Неговата професионална музикална кариера продължава само пет години, но Шакур си осигурява 21 сингъла в класацията Hot 100 на Billboard, в това число намерилите място в Топ 10 хитове "Dear Mama" и "Old School" през 1995 и най-известната му песен от 1996, "How Do U Want It/California Love".
 
Шакур е продал 33 милиона копия от албумите си. През 2017 рапърът е въведен посмъртно в Залата на славата на рокендрола. През юни тази година Тупак получи посмъртно звезда на холивудската Алея на славата. 

Свързани новини

27 години след смъртта си

17.11.2023


flash