Започва полуфиналната битка за "Евровизия" 2012

Остават броени дни до финала на конкурса за песен "Евровизия", който ще бъде предшестван от два полуфинала. Първият е тази вечер, 22 май, и ще бъде излъчван на живо от 22 ч. по БНТ. В него със свои избрани песни ще се представят страните Черна гора, Исландия, Гърция, Латвия, Албания, Румъния, Швейцария, Белгия, Финландия, Израел, Сан Марино, Кипър, Дания, Русия, Унгария, Австрия, Молдова и Ирландия.

Българската избраничка тази година Софи Маринова ще участва с песента си Love Unlimited във втория полуфинал, който ще се проведе на празника на славянската писменост 24 май. Тя е осма поред в програмата, а заедно с нея същата вечер ще се състезават още песните на представителите на Сърбия, Македония, Холандия, Малта, Беларус, Португалия, Украйна, Словения, Хърватия, Швеция, Грузия, Турция, Естония, Словакия, Норвегия, Босна и Херцеговина и Литва. Той също е с начален час 22 ч. 

След края на втория полуфинал БНТ ще излъчи документалния филм "Пътят" на Драгомир Драганов и оператора Васко Йотов, в който двамата проследяват европейското представително турне на българската ромска изпълнителка.

Големият финал на Евровизия 2012 ще се проведе на 26 май в азербайджанската столица Баку, като в него участие ще вземат първите десет песни с най-много точки, събрани от двата полуфинала. За него по регламент директно се класират песните на шест от държавите както следва: Азербайджан, Германия, Великобритания, Франция, Испания и Италия. Директното му предаването на живо в ефира на националната телевизия също започва в 22 ч. по БНТ 1 и БНТ Свят.


Свързани новини

Евровизия 2024

20.12.2023

Украйна няма да е домакин на Евровизия

17.06.2022

Броени часове до Евровизия 2022

10.05.2022

Ще участва ли Русия на Евровизия

25.02.2022

Музикантът отговори на обвиненията

18.01.2022


flash