Ще участва ли Русия на Евровизия 2022

На фона на войната в Украйна, се появиха въпроси за участието на Руската федерация на финала на Евровизия в Торино.

Мнозина поискаха Русия да бъде отстранена. Организаторите обаче обявиха, че певческото състезание е "неполитическо културно събитие" и казаха, че на този етап ще приемат участниците от Русия и от Украйна на събитието този май. "Разбира се, следим ситуацията отблизо.", добавиха те.  Същевременно, Русия все още не е излъчила претендент за финалите през май.

Украйна трябва да бъде представена от хип-хоп триото Kalush Orchestra с песента им "Stefania". Това обаче не беше първоначалният фаворит. Преди дни певицата Алина Паш се отказа, след като бе обвинена, че незаконно е посетила анексирана област Крим през 2015 година.

Украинката Алина Паш се оттегля от Евровизия 2022

28-годишната изпълнителка беше избрана да представлява страната си с песента "Shadows of Forgotten Ancestors", но това няма да се случи. Подобен спор възникна и през 2019 г. с победата на певицата Maruv, която отказва да пее за страната си, защото обществената телевизия, която излъчва конкурса, искаше да наложи рестрикции върху музикалните й участия в Русия.

През 2015 година година пък руската състезателка Юлия Самойлова беше блокирана да влезе в Украйна, която беше домакин на състезанието тогава, тъй като е обиколила Крим, без да влиза през границата с континенталната част на Украйна.

Проблемите на Евровизия в сянката на конфликта Москва - Киев не спират дотук. Телевизионният оператор на Украйна обяви, че няма да излъчи конкурса. В съобщението се казва, че руските телевизионни оператори, които предават Евровизия в отцепническите окръзи, са били "рупор на Кремъл и ключов инструмент на политическата пропаганда" и участват в "систематично разпространение на дезинформация" срещу Украйна. В съобщението се казва, че това "противоречи" на ценностите на Евровизия.

Тазгодишното издание на конкурса трябва да се проведе от 10 до 14 май в Торино. България ще се представи с рок парчето "Intentions" на супергрупата на Intelligent Music Project. В състава й влиза вокалистът на Rainbow - Рони Ромеро, заедно с музикантите Стоян Янкулов-Стунджи, Бисер Иванов, Славин Славчев, Иво Стефанов и Димитър Сираков.


Свързани новини

Силна заявка за наградата

21.03.2024

Песен за ''Евровизия'' предизвика дебати

23.02.2024

Изненади на ''Евровизия'' 2024

29.01.2024

Евровизия 2024

20.12.2023

Домакин за 2024 е...

11.08.2023


flash