Номинациите за наградите БАФТА поднесоха някои изненади

Британската академия за кино и телевизия обяви своите претенденти за статуетката във формата на маска. Очаквано ''Опенхаймер''  продължава да доминира. Изненадващ обаче е спадът в номинациите на другия блокбъстър - ''Барби''.

"Опенхаймер" на Кристофър Нолан води пред останалите филми с 13 номинации за Британските филмови награди. На второ място по номинации, с 11 категории, е лентата "Клети създания", а зад него се нареждат ''Убийците на цветната луна'' и ''Зона на интерес'' с осем. “The Holdovers” и “Маестро” получиха по 7 номинации, включително за най-добър филм. Филмът за русата кукла пък беше пренебрегнат в много категории. ''Барби'' се сгромоляса тотално след 11-те си номинации за ''Златен глобус'', като във Великобритания ще се бори само за пет награди, за колкото и филмът ''Saltburn'' с Джеръми Алън Уайт. 

"Опенхаймер" се превърна в най-номинирания филм на Кристофър Нолан в Обединеното кралство, освен че е неговият най-успешен в боксофиса в родината му. Лентата фигурира в категориите за най-добър филм, режисьор, актьор в главна роля за Килиан Мърфи, а Емили Блънт и Робърт Дауни Младши са в тези за поддържаща роля. Сред номинациите на "Клети създания" са тези за най-добър филм и за актриса в главна роля за Ема Стоун.

Режисьорът на ''Убийците на цветната луна'' Мартин Скорсезе и актьорите в главните роли Леонардо Ди Каприо и Лили Гладстон обаче не получиха номинации. Марго Роби, в образа на Барби, е номинирана за актриса в главна роля, а Райън Гослинг, Кен, е сред актьорите в поддържаща роля.

Наградите БАФТА ще бъдат връчени на церемония в Лондон на 18 февруари. Водещ ще бъде актьорът David Tennant. Този път обаче няма да видим кралското семейство на червения килим, тъй като Кейт Мидълтън претърпя операция и ще остане в болница за две седмици, а след това ще си почива у дома. Тя отмени всичките си ангажименти до Великден, а съпругът ѝ, принц Уилям, също отложи срещи в графика си, за да бъде до Кейт. 


Свързани новини

Раздадоха наградите БАФТА

19.02.2024

Наградите БАФТА: победителите

20.02.2023

Виж кои филми спечелиха наградите БАФТА

14.03.2022


flash