"Опенхаймер" триумфира и на наградите БАФТА

След като миналия месец ''Опенхаймер'' доминира на наградите ''Златен глобус'' и си тръгна с 5 статуетки, на церемонията по връчване на наградите БАФТА снощи, филмът на Кристофър Нолан за бащата на атомната бомба отново стана големият победител.

''Опенхайхер'' имаше 13 номинации за БАФТА и спечели 7 отличия, включително за най-добър филм. Килиън Мърфи беше обявен за най-добър актьор за ролята на Джей Робърт Опенхаймер. Робърт Дауни Джуниър пък спечели наградата за най-добра поддържаща мъжка роля. Филмът спечели и в категориите за монтаж, кинематография и оригинална музика.

"Клети създания" на Йоргос Лантимос имаше 11 номинации и спечели 5 от тях, включително най-добра актриса за Ема Стоун. Филмът триумфира и в категориите за визуални ефекти, дизайн на продукцията, грим и прически, както и дизайн на костюмите.

3 статуетки получи "Зоната на интерес" на Джонатан Глейзър. Продукцията бе обявена за най-добър британски филм и за най-добър филм, който не е на английски език. Лентата спечели и в категорията за звук. За най-добра актриса в поддържаща роля бе обявена Да'Вин Джой Рандолф за ролята си в "Останалите". Наградата за кастинг също отиде при екипа на "Останалите". "Анатомия на едно падане" на Жюстин Трие победи в категорията за оригинален сценарий.

"Барби", "Маестро" и "Убийците на цветната луна" също имаха доста номинации, но не спечелиха нито една награда.

Водещ на церемонията, която се състоя в Кралската фестивална зала на центъра ''Саутбанк'' в Лондон беше актьорът Дейвид Тенант. ''Опенхаймър'' получи и най-много номинации (13) за ''Оскар''. Така, че няма да е учудващо лентата да триумфира и на наградите ''Оскар'' след три седмици.


Свързани новини

''Барби'' само с 5 номинации за БАФТА

25.01.2024

Наградите ''Златен глобус''

08.01.2024

Русия забрани "Барби" и "Опенхаймер"

31.08.2023

Наградите БАФТА: победителите

20.02.2023

Виж кои филми спечелиха наградите БАФТА

14.03.2022


flash