Търси в сайта...

Ето кои са големите победители на наградите БАФТА 2023

Антивоенната германска драма "На Западния фронт нищо ново" спечели седем приза, включително за най-добър филм, на церемонията по връчването на наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия.
 
С това драмата набра скорост в сезона на наградите, който ще достигне своята кулминация на "Оскарите" следващия месец, предаде Ройтерс.
 
"На Западния фронт нищо ново", който изобразява живота и смъртта в окопите на Първата световна война, спечели награди и в категориите за режисура в лицето на Едвард Бергер, адаптиран сценарий, операторско майсторство, най-добра музика, най-добър звук и най-добър неанглоезичен филм.
 
Ирландската трагикомедия "Баншите от Инишерин" взе четири трофея, включително за най-добър британски филм, а рок биографията "Елвис" също спечели в четири категории.
 
Остин Бътлър взе приза за най-добър актьор за "Елвис", а наградата за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата "Тар".
 
 
"Навални", посветен на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални, спечели в категорията за документален филм. Създателите на филма посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев, който участва в лентата и не бе допуснат на официалната церемония в Лондон от съображения за неговата сигурност.
 
 
Гаф на церемонията стана погрешното обявяване на носителка на наградата за поддържаща женска роля в лицето на акрисата Кери Мълиган след грешка в превода.
 
Носителят на "Оскар" Трой Коцур обявяваше наградата на жестомимичен език и се стигна до недоразумение, в резултат на което името на Мълиган беше обявено за нейното изпълнение във филма "Тя каза". Водещият бързо се поправи и обяви за победителка звездата от "Баншите от Инишерин" Кери Кондън. Бари Кугън от същата лента получи наградата за мъжка поддържаща роля. 

Свързани новини

Сагата продължава

12.07.2024

18 милиона долара загуби

12.07.2024

20 години по-късно

11.07.2024

Джейми Фокс за тежката болест

05.07.2024

Първи кадри от "Гладиатор II"

04.07.2024


flash