Раздадоха тазгодишните награди BAFTA

"Юношество", "Гранд хотел Будапеща", американската актриса Julianne Moore и британският актьор Eddie Redmayne са големите победители на 68-ите британски филмови награди BAFTA, връчени в неделя в Кралската опера в Лондон, пише бгнес.
 
Уникален опит във фантастичното кино - "Юношество", направен за 39 дни, но дни - част от дванайсетгодишен период, от американския режисьор Richard Linklater, спечели срещу "Гранд хотел Будапеща" на Wes Anderson, "Игра на кодове" на Morten Tyldum, както и комедийният филм "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" на Alejandro González Iñárritu и "Теория на всичко" на James Marsh.
 
Филмът, фаворит за Оскар, които проследява с лекота и шокиращ натурализъм повече от десетилетие от живота на едно американско семейство с универсални нюанси, тръгна с BAFTA за най-добра поддържаща актриса - Patricia Arquette и най-добър режисьор - Richard Linklater.
 
Julianne Moore потвърди статута си на фаворитка за Оскар, като спечели BAFTA за най-добра актриса за "Все още Алис", в който играе жена, засегната от болестта на Алцхаймер.
 
Историята на любовта, която събира Stephen Hawking с първата му жена, разказана в "Теорията на всичко" на James Marsh, докосна сърцето на британската публика и британската филмова академия, от която получи BAFTA за най-добър британски филм, най-добър адаптиран сценарий, и най-добър актьор за Eddie Redmayne.
 
"Гранд хотел Будапеща" на американеца Wes Anderson взе пет награди (за най-добра музика, най-добър грим, най-добри костюми и декор).
 
"Бърдман", който участваше в конкуренцията за десет награди, остана само с една BAFTA – за най-добра кинематография.
 
Главните кинонагради на Великобритания се връчват церемониално за девета поредна година в лондонския кралски оперен театър "Ковънт Гардън". Церемонията води известният британски актьор Stephen Fry.
 
Британската академия за филмово и телевизионно изкуство е основана на 16 април 1947.

Свързани новини

BAFTA награди най-добрите сериали

09.05.2022

"007 Координати: Скайфол” спечели BAFTA

12.02.2013

Фаворитите за БАФТА

09.01.2013

Артистът е големият победител на БАФТА

13.02.2012


flash